Strona główna » Choinki z ciasta francuskiego

Choinki z ciasta francuskiego

by HAART
choinki z ciasta francuskiego, boże narodzenie, święta, prosta kuchnia, gotowanie, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam

Zostało kilka dni do Wigilii. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Z pewnością macie sprawdzone przepisy na ciasta i pierniki. Ulubione, rodzinne, wyjątkowe. Co roku staram się wymyślić zabawne dodatki.  Małe, słodkie elementy, które urozmaicą świąteczny stół. Przygotowałam szybki kurs, jak zrobić choinki z ciasta francuskiego. Zapraszam.

 

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • patyki do szaszłyków;
  • pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji;

 

Choinki z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku

Ciasto francuskie potnij na paski o szerokości ok. 1 – 1,5 cm. Jeśli masz ciasto w płatach, połącz pojedyncze, krótkie paski w jeden dłuższy. Nabij plasterki na patyk tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Ułóż choinkę na folii lub papierze do pieczenia i posmaruj krawędzie wodą. Możesz posypać całość cukrem lub zostawić bez dodatków.

choinki z ciasta francuskiego, boże narodzenie, święta, prosta kuchnia, gotowanie, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam 1

Wstaw choinki na 20 minut do piekarnika przy temperaturze 180°C.

UWAGA! Czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju ciasta. Bazuj na wskazaniach producenta. Zawsze na opakowaniu ciasta producent umieszcza takie informacje.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Jak to zrobić? To proste 🙂

Wystarczy w garnku zagotować wodę, a następnie postawić na nim metalową miskę i  wrzucić do niej czekoladę. Czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary. Strzykawkę napełnij czekoladą i dekoruj choinki. Wystarczy postawić kilka czekoladowych kropek. Choinki można również ozdobić lukrem i  posypać np. wiórkami kokosowymi, które będą imitować śnieg.

choinki z ciasta francuskiego, boże narodzenie, święta, prosta kuchnia, gotowanie, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam 2

Po 10 minutach czekolada zastygnie i przygotowania  można uznać za zakończone. Choinki można postawić np. wbijając w ciasto lub umieszczając w szklance. Można również ułożyć na paterze. Wisienką na torcie będą satynowe kokardki zawiązane na patykach. Takie dodatki zawsze dobrze wyglądają.

choinki z ciasta francuskiego, boże narodzenie, święta, prosta kuchnia, gotowanie, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam 3

Jak Wam się podoba ten pomysł? Macie ochotę na choinki z ciasta francuskiego? Moim zdaniem to jeden z prostszych deserów, który spełnia funkcję dekoracji. Dajcie znać co o tym myślicie? Czekam na Wasze komentarze. Zajrzyjcie również do wpisu ŚWIĄTECZNE DEKORACJE DIY, w którym pokazałam jak wykonać ozdoby z papierowych ręczników (tak, tak, ręczników).

Pozdrawiam,

Hania

3.5 2 głosów
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

11 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Barbara
Barbara
8 lat

Super pomysl!

Gosia
Gosia
8 lat

Genialne!!!! Akurat na wizyte tesciow

Beata Redzimska

Haniu ale super pomysl, te choinki pewnie dlugo nie pozyja, takie sa pyszne, ale jeszcze przed tym naciesza oko. Pozdrawiam serdecznie Beata

tometo
tometo
8 lat

Spróbuje. Moja żona z pewnością się przyłączy. Bardzo rzeczowy opis na pewno ułatwi „działanie”.

Polenka
8 lat

Uwielbiam ciasto francuskie, ale do tej pory piekłam jedynie rogaliki. Świetna dekoracja, a w dodatku pyszna przekąska 🙂

Sylwia
Sylwia
7 lat

Post sprzed roku, ale dopiero teraz natrafiłam na ten świetny pomysł :). Może uda mi się uzyskać odpowiedź – ile choinek udaje Ci się zrobić z jednego opakowania ciasta?

11
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x