Zostało kilka dni do Wigilii. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Z pewnością macie sprawdzone przepisy na ciasta i pierniki. Ulubione, rodzinne, wyjątkowe. Co roku staram się wymyślić zabawne dodatki. Małe, słodkie elementy, które urozmaicą świąteczny stół. Przygotowałam szybki kurs, jak zrobić choinki z ciasta francuskiego. Zapraszam.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego;
- patyki do szaszłyków;
- pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji;
Choinki z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku
Ciasto francuskie potnij na paski o szerokości ok. 1 – 1,5 cm. Jeśli masz ciasto w płatach, połącz pojedyncze, krótkie paski w jeden dłuższy. Nabij plasterki na patyk tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Ułóż choinkę na folii lub papierze do pieczenia i posmaruj krawędzie wodą. Możesz posypać całość cukrem lub zostawić bez dodatków.
Wstaw choinki na 20 minut do piekarnika przy temperaturze 180°C.
UWAGA! Czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju ciasta. Bazuj na wskazaniach producenta. Zawsze na opakowaniu ciasta producent umieszcza takie informacje.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Jak to zrobić? To proste 🙂
Wystarczy w garnku zagotować wodę, a następnie postawić na nim metalową miskę i wrzucić do niej czekoladę. Czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary. Strzykawkę napełnij czekoladą i dekoruj choinki. Wystarczy postawić kilka czekoladowych kropek. Choinki można również ozdobić lukrem i posypać np. wiórkami kokosowymi, które będą imitować śnieg.
Po 10 minutach czekolada zastygnie i przygotowania można uznać za zakończone. Choinki można postawić np. wbijając w ciasto lub umieszczając w szklance. Można również ułożyć na paterze. Wisienką na torcie będą satynowe kokardki zawiązane na patykach. Takie dodatki zawsze dobrze wyglądają.
Jak Wam się podoba ten pomysł? Macie ochotę na choinki z ciasta francuskiego? Moim zdaniem to jeden z prostszych deserów, który spełnia funkcję dekoracji. Dajcie znać co o tym myślicie? Czekam na Wasze komentarze. Zajrzyjcie również do wpisu ŚWIĄTECZNE DEKORACJE DIY, w którym pokazałam jak wykonać ozdoby z papierowych ręczników (tak, tak, ręczników).
Pozdrawiam,
Hania
Super pomysl!
Genialne!!!! Akurat na wizyte tesciow
Dziękuję 🙂
Haniu ale super pomysl, te choinki pewnie dlugo nie pozyja, takie sa pyszne, ale jeszcze przed tym naciesza oko. Pozdrawiam serdecznie Beata
No tak 🙂 Masz rację. Szybko znikają 🙂
pozdrawiam Hania
Spróbuje. Moja żona z pewnością się przyłączy. Bardzo rzeczowy opis na pewno ułatwi „działanie”.
Dzięki! 🙂
Uwielbiam ciasto francuskie, ale do tej pory piekłam jedynie rogaliki. Świetna dekoracja, a w dodatku pyszna przekąska 🙂
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. mam nadzieję, że wykorzystasz pomysł 🙂
Post sprzed roku, ale dopiero teraz natrafiłam na ten świetny pomysł :). Może uda mi się uzyskać odpowiedź – ile choinek udaje Ci się zrobić z jednego opakowania ciasta?
Trudno powiedzieć, bo zazwyczaj robiłam kilka choinek, a z reszty ciasta robiłam inne pyszności np. paluszki z sezamem lub makiem. Myślę, że kilkanaście się uda 🙂