Strona główna » Staroświeckie pierniki

Staroświeckie pierniki

by HAART
pierniki staroświeckie, przepis, recipe, krok po kroku, instrukcja diy - haart.pl blog diy zrób to sam

Pierniki znalazły się w planie na tegoroczne Boże Narodzenie. Oczywiście zależało mi na takich prawdziwych i aromatycznych, z miodem i przyprawami korzennymi, bez proszku do pieczenia i z prawdziwym lukrem, a nie zieloną pastą z torebki, która świeci w nocy. Udało się!

Staroświeckie pierniki

Tak się zaangażowałam z szukanie przepisu i przygotowania, że zapomniałam sprawdzić czy mam SODĘ. W misce czekała już mąka, w rondelku rozgrzany miód, a tu sody brak. Pierwszy raz z miną sierotki Marysi stanęłam przed drzwiami sąsiadki. Miła starsza pani otworzyła je, a ja z nadzieją w oczach zapytałam o sodę.

Składniki ciasta

  • 500g mąki;
  • 200g płynnego miodu;
  • 2 łyżki przyprawy do pierników;
  • 10g sody;
  • 200g cukru pudru;
  • 120g masła;
  • 1 jajko;

Składniki lukru

  • cukier puder;
  • woda;

Pierniki – krok po kroku

Mąkę z sodą przesiać przez sitko. Dodać przyprawę do pierników i płynny miód. Dosypać cukier puder, a na koniec dodać miękkie masło i jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować na grubość do 5 mm i wycinać świąteczne kształty. Piec tylko 10 minut w temperaturze 175-180°C.

pierniki staroświeckie, przepis diy

Do 3 łyżek cukru pudru dodać odrobinę wody i szybko wymieszać. Napełnić strzykawkę i wyciskać lukrowe wzory na piernikach. Uwaga, lukier bardzo szybko twardnieje, więc lepiej robić kilka mniejszych porcji lukru, niż jedną większą.

Smacznego!

3.5 4 głosów
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Państwo B
Państwo B
8 lat

Potwierdzam to świetny przepis Pani B robi takie od kilku lat na każde święta. Haniu czy te dekoracje to Twoje dzieło?

Joanna
Joanna
8 lat

Spróbuję tego Twojego przepisu w weekend. Dam znać:)

Bambosz
Bambosz
3 lat

Bez proszku do pieczenia ale z sodą? Przecież to praktycznie to samo

Dorota
Dorota
2 lat
Odpowiedz  Bambosz

Proszek zawiera difosforany + weglan sodu. Tu masz czystą sodę.

Dorota
Dorota
2 lat

Dziękuję. Świetny przepis. Ekstra proporcje. Wyszły idealnie. Wszystkiego dobrego.
P.s. w zależności od tego jaki chce się uzyskać efekt czy bardziej delikatne ( Gellwe, Kamis czy bardziej wyraziste Kotanyi- przyprawy do piernika.)

7
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x