Strona główna » Ciasto francuskie – serca

Ciasto francuskie – serca

by HAART
Ciasto francuskie serca do jedzenia

Ciasto francuskie jest na tyle wdzięczne, że pozwala szybkie, proste i smaczne w zamyśle pomysły zmienić na fantastyczne przekąski. Tym razem mam pomysł na Dzień Zakochanych. W 20 – 30 minut możesz wykonać serca na patyku, z jabłkami, żurawiną, cynamonem. To miły dodatek do prezentu. Wystarczy zawiązać kokardkę i (najważniejsze) powiedzieć, że zrobiłaś je samodzielnie. To klucz –  serce od serca. Przygotowałam 5 wersji serduszek i jestem przekonana, że znajdziesz wśród nich to najlepsze dla siebie.

 

Ciasto francuskie

Podstawą jest ciasto francuskie. Dla zapracowanych polecam gotowe ciasto w rulonie. Kosztuje 4 – 7 zł, w zależności od marki. Kupuję ciasto w Lidlu w cenie ok. 3,5 zł. Jest OK. Dla ambitnych polecam wykonanie ciasta francuskiego. Przepis oraz dokładną instrukcję znajdziecie na blogu Kuchenne wariacje.


 

Składniki na serca z ciasta francuskiego

  • ciasto francuskie;
  • cukier 3-4 łyżeczki;
  • jajko lub samo białko;
  • dżem wiśniowy, truskawkowy lub śliwkowy;
  • cynamon;
  • foremki w kształcie serca i koła;
  • patyki do szaszłyków;

 

1. Serca na patyku

Wycinamy dwa serca z ciasta francuskiego. Na jednym z nich układamy pół łyżeczki dżemu wiśniowego lub truskawkowego. Brzegi serduszek, delikatnie smarujemy letnią wodą i  sklejamy. Wbijamy patyk i ozdabiamy brzegi widelcem. Na koniec serduszko smarujemy białkiem jajka. Na filmie wykorzystałam całe jajko do smarowania wszystkich serduszek.

ciasto francuskie, proste serca na walentynki, dla ukochanego, dla chłopaka dziewczyny, gotowanie, pieczenie przepis recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 1


 

2. Serce z żurawiną

Wycinamy koło oraz serce. Serce zwilżamy wodą i przyklejamy na środku koła. Układamy na serduszku żurawinę lub rodzynki. Smarujemy ciasto jajkiem. Podczas pieczenia stawiamy na serduszku foremkę (zobacz na filmie). Dzięki temu ciasto mocno nie wyrośnie, a żurawina zostanie na swoim miejscu.

ciasto francuskie, proste serca na walentynki, dla ukochanego, dla chłopaka dziewczyny, gotowanie, pieczenie przepis recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 2


 

3. Serce bez dodatków

Nie lubię zostawiać resztek ciasta francuskiego i dlatego zawsze staram się znaleźć dla nich zastosowanie. Łączymy resztki ciasta w jeden „sznurek” i układamy kształt serca. Uwaga, ciasto urośnie, więc sznurek powinien być mocno sklejony. Oczywiście ta wersja nie jest idealna i często serduszka wychodzą niedoskonałe. Jeśli wytniemy równe paski i podobnie, ułożymy z niech kształt serca, po pieczeniu otrzymamy idealne serce. Na koniec, jak w innych przypadkach, smarujemy serca jajkiem.

ciasto francuskie, proste serca na walentynki, dla ukochanego, dla chłopaka dziewczyny, gotowanie, pieczenie przepis recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 3


 

4. Serca z jabłkiem

Jabłko kroimy na cienkie plasterki. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadrat. Na środku odbijamy kształt serca i układamy jabłka tak, aby była widoczna skórka jabłka. Po pieczeniu to ona będzie widoczna i stworzy kształt serca. Smarujemy ciasto jajkiem.

ciasto francuskie, proste serca na walentynki, dla ukochanego, dla chłopaka dziewczyny, gotowanie, pieczenie przepis recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 4


 

5. Serce z cynamonem

Z ciasta francuskiego wycinamy koło i serce. Serce smarujemy wodą i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Przyklejamy serce do koła i całość smarujemy jajkiem.

ciasto francuskie, proste serca na walentynki, dla ukochanego, dla chłopaka dziewczyny, gotowanie, pieczenie przepis recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 5


 

Ciasto francuskie – krok po kroku

Wszystkie serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny mieć dużo swobody, bo w trakcie pieczenia powiększą swoją objętość. 10 – 15 minut w temperaturze 180-200°C. Trzymaj się wytycznych producenta ciasta, bo zarówno temperatura jak i czas pieczenia zależą od składu ciasta.

Rozpisałam się, a teraz zobacz FILMsubskrybuj kanał na YouTube i wszystko będzie jasne 🙂

Oczywiście czekam na Twój odzew. Którą wersję wybrałaś, czy wszystko się udało, co ulepszyłaś? Możesz również umieścić zdjęcie na Instagramie lub Facebooku z hasztagiem #haartpl. Znajdę Cię 🙂 Ogromnie się cieszę z każdej wiadomości i komentarza, bo to utwierdza mnie w przekonaniu, że wpis i film były potrzebne. Nie bój się pisać!

Buziaki,

Hania

0 0 głosów
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
7 lat

Super, dzięki za kolejną porcję inspiracji 😉
Robiłaś kiedyś takie własne ciasto francuskie?
Ja się przymierzam, ale to podobno niezbyt łatwe 😉

Laura
Laura
7 lat

fajne ciasteczka 🙂

4
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x