Szukasz prostego, pysznego deseru, który nie wymaga pieczenia? Ciasto z kaszy mannej to doskonały wybór! Powstaje w mgnieniu oka, smakuje jak z najlepszej cukierni i zawsze wychodzi idealnie. Delikatne, pyszne, przy tym niedrogie. To ciasto pokocha twoja rodzina i goście.
Składniki ciasto
- 1 litr mleka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka kaszy mannej
- 5 paczek herbatników
Ilość herbatników zależy od wielkości blaszki, w której umieścisz ciasto. W przepisie podałam ilość 5 paczek, ale paczka paczce nie równa. Kupując duże opakowania zazwyczaj zużywam 1,5 paczki.
Składniki polewa
- 100 g masła
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Jak zrobić ciasto z kaszy mannej?
1. Przygotowanie masy:
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i masło. Podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodaj kakao i ponownie wszystko wymieszaj cały czas podgrzewając na małym ogniu. Gdy masa zacznie się gotować dodaj szklankę kaszy mannej i szybko mieszaj, aby nie powstały grudki. Masa zacznie gęstnieć i gdy będzie miała konsystencję budyniu możesz wyłączyć ogień. Jeśli lubisz bardzo gładkie masy, to możesz użyć miksera do dokładnego wymieszania i usunięcia grudek. Zazwyczaj tego nie robię, ale rzeczywiście miksowanie wygładza masę.
2. Układanie herbatników:
Na dnie foremki (np. prostokątnej o wymiarach ok. 20×30 cm) ułóż herbatniki. Na nie wylej przygotowaną wcześniej masę i wygładź łyżką. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników tak, aby nigdzie nie było widać masy.
3. Dekoracja:
Czas na polewę. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło z mlekiem, uważając aby się nie przypaliło. Mieszaj powoli i dodaj cukier oraz kakao. Rozgnieć wszystkie grudki, aby polewa miła jednolitą konsystencję. Na sam koniec dodaj łyżkę mąki i ponownie dokładnie wymieszaj. Polewa będzie gładka, aksamitna i doskonale dopełni smak ciasta z kaszy mannej. Wylej całość na górną warstwę herbatników i posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.
Zamiast orzechów włoskich możesz użyć innych dodatków np. owoców sezonowych lub pokruszonych herbatników Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby stężało.
Dlaczego ciasto z kaszy mannej zawsze się udaje?
To zasługa kaszy mannej, która naturalnie gęstnieje pod wpływem rozgrzanego mleka. Nie musisz się o to martwić, że ciasto opadnie, nie wyrośnie, czy będzie zbyt rzadkie. To naprawdę przepis, który można śmiało zastosować bezstresowym!
Ciasto idealne
Ciasto z kaszy mannej na idealny deser, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzić w kuchni długich godzin. Jest pyszne, aksamitne i dobrze wygląda. Jestem pewna, że gdy spróbujesz to stanie się twoim ulubionym!
Po więcej przepisów zajrzyj do zakładki KUCHNIA. Zapraszam cię również do mojego sklepu HAART po piękne dekoracje, biżuterię i zestawy zrób to sam.