Strona główna » Walentynkowe serce na patyku

Walentynkowe serce na patyku

by HAART
walentynkowe serce na patyku, ciasto francuskie, pieczenie, walentynki, dla zakochanych, przepis krok po kroku, instrukcja - haart.pl blog diy zrób to sam

Walentynkowe serce to świetny dodatek do romantycznego śniadania, podanego obowiązkowo do łóżka 🙂 Mała rzecz, a wywołuje uśmiech na twarzy i od razu wiadomo, że to TEN dzień.

 

Walentynkowe serce

Jak zwykle zależało mi na pokazaniu prostego sposobu na walentynkowy smakołyk. Serduszka są częstym tematem na blogach kulinarnych. Znajdziecie przepisy na kruche ciasteczka, pralinki czy torty. Serduszka na patyku też często się pojawiają. Nie widziałam jednak ciasta francuskiego na patyku.

walentynkowe serce na patyku, ciasto francuskie, pieczenie, walentynki, dla zakochanych, przepis krok po kroku, instrukcja - haart.pl blog diy zrób to sam 1

 

Składniki

  • ciasto francuskie;
  • powidła;
  • patyki do szaszłyków;
  • foremka do ciastek w kształcie serca;
  • satynowa tasiemka do dekoracji;

walentynkowe serce na patyku, ciasto francuskie, pieczenie, walentynki, dla zakochanych, przepis krok po kroku, instrukcja - haart.pl blog diy zrób to sam 2

 

Krok po kroku

  • Rozwiń ciasto francuskie na płaskiej powierzchni.
  • Przygotuj powidła (najlepiej własnej produkcji). Możesz też użyć dżemu.
  • Wytnij serduszka. Użyłam foremki o długości 3 cm ale może być również większa.

walentynkowe serce na patyku, ciasto francuskie, pieczenie, walentynki, dla zakochanych, przepis krok po kroku, instrukcja - haart.pl blog diy zrób to sam 3

  • Na serduszku ułóż odrobinę powideł. W przypadku moich serduszek wystarczyło mniej niż pół małej łyżeczki.
  • Na powidłach ułóż patyk do szaszłyków.
  • Krawędzie serduszka zwilż wodą. Możesz to zrobić pędzelkiem lub palcem.
  • Na górę połóż drugie serduszko i ściśnij krawędzie.
  • Możesz dodatkowo ozdobić krawędzie. Użyj końcówki widelca, jak na zdjęciu poniżej.

walentynkowe serce na patyku, ciasto francuskie, pieczenie, walentynki, dla zakochanych, przepis krok po kroku, instrukcja - haart.pl blog diy zrób to sam 4

  • Ułóż serduszka na blaszce w odstępach ok. 2 – 4 cm. Ciasto francuskie podczas pieczenia znacząco powiększa swoją objętość.
  • Górę serduszek posmaruj wodą lub białkiem jajka.
  • Wstaw do piekarnika na 15 minut w temp. 180°C. Czas pieczenia i temperatura może się różnić od podanej przeze mnie. Wszystko zależy od producenta. Bazuj na informacji z opakowania ciasta.

walentynkowe serce na patyku, ciasto francuskie, pieczenie, walentynki, dla zakochanych, przepis krok po kroku, instrukcja - haart.pl blog diy zrób to sam 5

  • Na patyczkach zawiąż kokardy z czerwonych satynowych tasiemek.
  • Ułóż na talerzu i podaj gościom 🙂

walentynkowe serce na patyku, ciasto francuskie, pieczenie, walentynki, dla zakochanych, przepis krok po kroku, instrukcja - haart.pl blog diy zrób to sam 6walentynkowe serce na patyku, ciasto francuskie, pieczenie, walentynki, dla zakochanych, przepis krok po kroku, instrukcja - haart.pl blog diy zrób to sam 7walentynkowe serce na patyku, ciasto francuskie, pieczenie, walentynki, dla zakochanych, przepis krok po kroku, instrukcja - haart.pl blog diy zrób to sam 8

4.3 3 głosów
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Asia i prezenty
Asia i prezenty
9 lat

Jakbym takie walentynkowe śniadanie dostała do łóżka to już by mi wiele nie trzeba było do szczęścia…

Manufaktura Smaków

Proste i pyszne 🙂 Świetny pomysł 🙂
Uwielbiam takie przepisy 🙂

Ewa z robiewdomu.pl

Prześlicznie tu u Ciebie. A u mnie na blogu dziś też serducha na patyku. Twoje wyglądają ślicznie, ale ja mam ciężkie doświadczenia z patykami do szaszłyków w takich wypiekach. U mnie nie utrzymywały one ciastek w pionie i całość się… Czytaj więcej »

martazaole
martazaole
9 lat

świetny pomysł

Julia
Julia
4 lat

Mam pytanie jakie inne ciasto się nadaję

Natalia
Natalia
3 lat

Ile ciasteczek wychodzi z jednego opakowania ciasta francuskiego?

10
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x