masa solna na choince, domowe ozdoby choinkowe, serduszka i gwiazdki, instrukcja krok po kroku - haart.pl blog diy zrób to sam

Masa solna na choince

13 komentarzy

Masa solna na choince to już moja doroczna tradycja, której oddaję się na przełomie października i listopada. Po prostu lubię planowanie 🙂 Lubię gdy masa solna ma czas spokojnie leżakować, wysuszyć się jak na rajskiej plaży i potem zrelaksowana wyciągać się na świątecznym drzewku w pełnej krasie.

Różnokolorowe ozdoby solne

W tym roku kształty ustąpiły miejsca kolorom. Masa solna na choince może mieć wiele twarzy. Uwielbiam klimat starego kina, vintage i ludowych wzorów. Tak czułam także tegoroczne zawieszki świąteczne.

kolorowa masa solna jako ozdoba choinkowa

Banalny przepis na masę solną na choince

  • Szklanka soli kuchennej;
  • Szklanka mąki pszennej;
  • Woda;

Masa solna na choince - krok po kroku

Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto. Celowo nie podałam ilości wody. Powinniście stopniowo dolewać wodę do ciasta i ugniatać. Jeśli w którymś momencie okaże się za rzadkie, możecie dosypać mąki. Ugniatamy ciasto, a następnie dzielimy na dwie lub trzy mniejsze kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy do grubości ok. 0,5 cm. Wycinamy kształty i układamy na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia.

Pieczenie

Piekarnik rozgrzewam do 50°C i wstawiam masę solną. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy ozdobom grzać się w tym cieple aż do wystudzenia piekarnika. Operację powtarzamy kilka razy, przez kilka dni. Przed każdym wstawieniem do piekarnika przewracamy ozdoby na drugą stronę.

Wesołych Świąt!

5 1 głos
Oceń wpis:

Poprzedni

Następny

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
13
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x