Masa solna na choince to już moja doroczna tradycja, której oddaję się na przełomie października i listopada. Po prostu lubię planowanie 🙂 Lubię gdy masa solna ma czas spokojnie leżakować, wysuszyć się jak na rajskiej plaży i potem zrelaksowana wyciągać się na świątecznym drzewku w pełnej krasie.
Różnokolorowe ozdoby solne
W tym roku kształty ustąpiły miejsca kolorom. Masa solna na choince może mieć wiele twarzy. Uwielbiam klimat starego kina, vintage i ludowych wzorów. Tak czułam także tegoroczne zawieszki świąteczne.
Banalny przepis na masę solną na choince
- Szklanka soli kuchennej;
- Szklanka mąki pszennej;
- Woda;
Masa solna na choince - krok po kroku
Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto. Celowo nie podałam ilości wody. Powinniście stopniowo dolewać wodę do ciasta i ugniatać. Jeśli w którymś momencie okaże się za rzadkie, możecie dosypać mąki. Ugniatamy ciasto, a następnie dzielimy na dwie lub trzy mniejsze kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy do grubości ok. 0,5 cm. Wycinamy kształty i układamy na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzewam do 50°C i wstawiam masę solną. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy ozdobom grzać się w tym cieple aż do wystudzenia piekarnika. Operację powtarzamy kilka razy, przez kilka dni. Przed każdym wstawieniem do piekarnika przewracamy ozdoby na drugą stronę.
Wesołych Świąt!