Naleśniki z pieczarkami to prosty i szybki pomysł na obiad. Do masy naleśnikowej dodaję koperek, aby nabrały wytrawnego smaku i świetnego wyglądu, a parmezan i natka pietruszki są wisienką na torcie.
Niby zwykłe danie, ale wystarczy ułożyć w eleganckim naczyniu i zapiec z parmezanem przez kilka minut, a wygląda świetnie, nawet na uroczystym obiedzie. Lubię ten przepis, bo całość mogę przygotować wcześniej, przed spotkaniem czy przyjęciem. W ostatnim momencie, tuż przed podaniem, wrzucam do piekarnika i po 5 minutach podaję. Idealna sytuacja!
Składniki naleśniki z koperkiem
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki koperku
- 3 łyżki oleju roślinnego
Naleśniki krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka, sól, a następnie użyj miksera, aby wszystko dobrze wymieszać. Gdy masa będzie gładka dodaj olej i koperek, a następnie wymieszaj.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, a gdy spód będzie ścięty i rumiany przerzuć na drugą stronę.
Składniki farsz
- 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 g żółtego sera
- sól i pieprz
- łyżka oleju roślinnego
Farsz krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć na patelnie z łyżką oleju. Cebula powinna się zeszklić i wówczas dorzuć umyte i pokrojone w cienkie paski pieczarki. Smaż całość przez chwilę, najlepiej pod przykryciem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Smaż dalej często mieszając. Na koniec zdejmij patelnie z kuchenki, dodaj starty na tarce żółty ser i wymieszaj.
Naleśniki z pieczarkami – dodatkowe składniki
- parmezan lub żółty ser
- świeży koperek
Farsz nałóż na połowę naleśnika, złóż na pół, a następnie jeszcze raz na pół. W ten sposób powstaną trójkąciki. Ilość farszu zależy od preferencji. Nie przepadam za dużą ilością farszu, więc nakładam po 2-3 łyżki, ale możesz położyć dużo więcej.
Złożone naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tartym parmezanem i włóż do piekarnika tuż przed podaniem. Wystarczy 5 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posyp koperkiem.
Wpis powstał przy współpracy z FAVI.pl