PLACKI z BANANAMI to ekspresowy deser maluchów. Słodki sos malinowy lub cukier puder idealnie pasują do bananowej porcji. Większość przepisów na placuszki z bananami zaleca rozgniecenie bananów i stworzenie jednolitej masy o smaku bananowym. U nas banany kroimy tylko w plasterki, dzięki czemu w środku każdego placka znajduje się miękki słodki banan. Miłe zaskoczenie dla małych rączek.
Placki – składniki
- 300 g mąki;
- 150 ml mleka;
- 1 łyżeczka sody;
- łyżeczka cukru;
- 2 banany;
Sos malinowy – składniki
- szklanka malin;
- 2 łyżki cukru pudru;
- łyżka wody;
Placki z bananami – krok po kroku
PLACKI: Mąkę, mleko, sodę i cukier miksujemy na gładką masę. Banany kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnie i wylewamy po jednej łyżce masy tworząc placki. W środek każdego placka wkładamy plasterek banana. Smażymy z obu stron. Placuszki układamy na papierowym ręczniku i odsączamy nadmiar oleju. Układamy na talerzu i polewamy sosem malinowym.
SOS: do rondelka wlewamy wodę, wkładamy maliny i cukier. Odstawiamy na kilka minut, aby maliny puściły sok. Całość podgrzewamy często mieszając i rozgniatając maliny.
Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery. Zapraszam do DZIAŁU KUCHNIA.
Smacznego!
Hania