4,8K
Kasza manna świetnie sprawdza się na śniadania, a dzisiaj udowodnię, że może być również idealnym deserem. Przepis nie zawiera proszku do pieczenia, a minimalna ilość cukru upewnia mnie w przekonaniu, że można ją jeść bez opamiętania 😉
Kasza manna z gruszkami – składniki
- 500 ml mleka;
- 5 łyżek kaszy manny;
- 2 jajka;
- 3 – 4 łyżki cukru (używam trzcinowego ale może być biały);
- 2 czubate łyżki mąki pszennej;
- 2 – 3 duże gruszki;
- kostka czekolady do dekoracji;
Kasza manna – przepis krok po kroku
- Zagotowałam kaszę z manną. Do gotującego się mleka (500 ml) wsypałam 5 łyżek kaszy i gotowałam 3 – 5 minut cały czas mieszając, aż zgęstniała.
- Ostudziłam kaszę, dodałam mąkę, cukier i żółtka jajek. Wymieszałam.
- Białko ubiłam na pianę i dodałam do masy.
- Całość zmiksowałam i wlałam do papilotek.
- Na górę każdej porcji ułożyłam kawałki pokrojonych gruszek.
- Wstawiłam na 20 – 30 minut do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170ºC, a po upieczeniu posypałam każdą odrobiną tartej czekolady.
Smacznego!
Wyglądają smacznie. 🙂
Wow, ciekawe i nawet niezbyt skomplikowane:)
Wyglądają smakowicie. Ja zamiast cukru często używam ksylitolu albo miodu. Dobrze się też sprawdza syrop klonowy, ale chyba nie w tym wypadku 🙂
Również używam ksylitolu 🙂 Na blogu umieściłam wersję cukrową bo wiele osób „nie wie o so chodzi” z ksylitolem. pozdrawiam!
Jestem wielką fanką kaszy manny, kojarzy mi się z dzieciństwem. Obecnie jednak coraz częściej zamieniam ją na owsiankę.
A ja nie mogę się przekonać do tradycyjnej owsianki 🙁
Wszystko mam, może się skusze na weekend – chociaż przeprawa z malowaniem mnie czeka więc piekarnik i wałek nie stoją u mnie w parze 😉
Pozdrawiam 🙂
Jak tam deser? Udało się zrobić?