Każdy z nas lubi coś podjadać podczas ulubionego filmu czy serialu. Ja też 🙂 i dlatego wymyśliłam chipsy z dyni. Super zdrowe i smaczne, idealne dla dzieci. Nazwałam je chipsami, bo spełniają ich funkcję, ale muszę przyznać, że daleko im do chrupiących plasterków ziemniaka. Konsystencją i smakiem przypominają suszone jabłka, a to oznacza dłuuuugie żucie. Dla mnie idealnie! Można przygotować kilka wersji smakowych, mieszając przyprawy i zioła. Pokażę jak to zrobić.
Chipsy z dyni – składniki
- dynia;
- sól, pieprz;
- oliwa;
- alternatywne przyprawy: lubczyk, zioła prowansalskie, słodka papryka, koperek;
Przepis krok po kroku
- Włącz piekarnik na 120°C.
- Dynię przetnij na pół, usuń pestki, odetnij twardą skórkę.
- Potnij dynię na mniejsze kawałki i każdy z nich posiekaj na cieniutkie plasterki. Tarka bardzo się przyda. Im grubsze plasterki, tym dłużej będą się piekły i suszyły.
- Podziel plasterki na kilka części i do każdej z nich dodaj inne przyprawy.
- Skrop delikatnie oliwą.
- Wstaw do piekarnika na godzinę.
- Wyjmij, gdy plasterki będą miękkie.
- Rozłóż w przewiewnym miejscu, na tacy lub paterze i zostaw na kilka godzin. Najlepsze są na następny dzień.
Wersja z papryką
Wersja z pieprzem
Propozycja z lubczykiem
Dyniowe plasterki mają jeszcze jedna zaletę, są świetną dekoracją dań np. zupy dyniowej czy risotto. Warto mieć kilka w swojej kuchni. Uwaga! Podczas pieczenia i suszenia plasterki zmniejszą swoją powierzchnię, co najmniej o połowę.
Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery. Zapraszam do działu KUCHNIA.
Miłego dnia! Hania