Dawno, dawno temu, gdy mieszkałam w rodzinnym warmińskim miasteczku, wybrałam się na wycieczkę do Warszawy. Wycieczka właściwie nie była wycieczką, bo z grupą koleżanek startowałyśmy w eliminacjach do opolskich DEBIUTÓW. Wielkie wyzwanie dla 16-latki. Eliminacje trwały cały dzień. Koleżanka zaproponowała nocleg u cioci. Starsza pani z fryzurą w stylu Olgi Lipińskiej, z wielka klasą i arystokracją na twarzy, zapewniła nam miły wieczór… i sernik z rodzynkami. Pychota!
Sernik z rodzynkami
Ciocia Diany poczęstowała nas wyśmienitym sernikiem i zdradziła, że piecze ciasta jedno za drugim, po kolei, z pewnej książki kucharskiej. Nie ważne czy ma ochotę na sernik, czy szarlotkę, następny na liście jest tort bezowy i taki właśnie będzie kolejny jej wypiek.
Czy miałabym tyle samodyscypliny, aby piec ciasta wg spisu treści, nie przeskakiwać, nie mówić „tego nie lubię”, „to za trudne”? Z pewnością nie. Zawodowo jestem bardzo poukładana i dokładna, ale kocham moją domową spontaniczność. Idę do kuchni po kanapkę, a wychodzę z sałatką. Po tylu latach pamiętam to zaskakujące spotkanie. Pamiętam ten sernik i ciocię Diany.
Sernik z rodzynkami – przepis
Prosty, bez wielkich wyzwań. Dla ułatwienia spód z biszkoptów czyli odpada godzina poświęcona na pieczenie podstawy. Na górze miała być truskawkowa pianka, ale ku mojemu zaskoczeniu ciasto zajęło całą foremkę i pianka musi poczekać na inną okazję.
Składniki
- 1 kg twarogu półtłustego;
- 250 g miękkiego masła;
- 6 jajek;
- 300 g cukru pudru;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Pieczemy krok po kroku
- W formie ułożyć biszkopty.
- Twaróg wymieszać z utartym masłem.
- Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru.
- Do masy twarogowej dodać utarte żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Pozostawić 2 łyżki cukru pudru do dekoracji sernika.
- Dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
- Masę sernikową nałożyć na biszkopty.
- Piec około 60-70 min. w temp. 180°C.
- Sernik przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Hania