Cukinia króluje na polskich stołach, ponieważ sezon w pełni. Mamy szczęście, bo dostajemy ekologiczną, wiejską cukinię z podlaskiego ogródka. Najlepszy z możliwych prezentów dla mieszczuchów 🙂 Przedstawiam przepis na kotleciki z cukinii i kaszy pęczak. Łatwy i szybki sposób na przerobienie warzyw. Kasza po usmażeniu jest delikatnie chrupiąca. Ciekawy efekt, szczególnie dla dzieci.
Cukinia i kasza pęczak – składniki
- Kasza pęczak jęczmienny 150 g;
- Cukinia ok. 350-370 g;
- Pół pora;
- 1 jajko;
- Sól, pieprz;
- Mąka do obtoczenia kotlecików;
Przepis DIY – krok po kroku
- Wypłucz kaszę pęczak i ugotuj wg wskazań na opakowaniu.
- Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odlej nadmiar wody z cukinii.
- Drobno pokrój pora.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jajko i ugotowaną kaszę.
- Formuj małe kotleciki, obtaczaj w mące i smaż na oliwie.
- Kotleciki połóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Kotleciki można podawać z dipem serowym lub czosnkowym. W naszym domu lądują na sałacie, a Szymek wcina je bez dodatków. To ciekawe urozmaicenie domowych posiłków.
Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery. Zapraszam do działu KUCHNIA.
Smacznego gotowania!
Hania