cukinia i kasza pęczak, kotleciki wegetariańskie warzywne, jedzenie dla dzieci, domowe, prosta kuchnia, szybkie gotowanie, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam

Cukinia z kaszą pęczak

6 komentarzy

Cukinia króluje na polskich stołach, ponieważ sezon w pełni. Mamy szczęście, bo dostajemy ekologiczną, wiejską cukinię z podlaskiego ogródka. Najlepszy z możliwych prezentów dla mieszczuchów 🙂 Przedstawiam przepis na kotleciki z cukinii i kaszy pęczak. Łatwy i szybki sposób na przerobienie warzyw. Kasza po usmażeniu jest delikatnie chrupiąca. Ciekawy efekt, szczególnie dla dzieci.

Cukinia i kasza pęczak – składniki

  • Kasza pęczak jęczmienny 150 g;
  • Cukinia ok. 350-370 g;
  • Pół pora;
  • 1 jajko;
  • Sól, pieprz;
  • Mąka do obtoczenia kotlecików;

Przepis DIY – krok po kroku

  • Wypłucz kaszę pęczak i ugotuj wg wskazań na opakowaniu.
  • Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odlej nadmiar wody z cukinii.
  • Drobno pokrój pora.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jajko i ugotowaną kaszę.
  • Formuj małe kotleciki, obtaczaj w mące i smaż na oliwie.
  • Kotleciki połóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
cukinia z kaszą pęczak, pomysł na wegetariańskie kotleciki

Kotleciki można podawać z dipem serowym lub czosnkowym. W naszym domu lądują na sałacie, a Szymek wcina je bez dodatków. To ciekawe urozmaicenie domowych posiłków.


Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery. Zapraszam do działu KUCHNIA.

Smacznego gotowania!

Hania

5 1 głos
Oceń wpis:

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
6
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x