Karnawał w pełni. Domówki i sobotnie imprezy na porządku dziennym. Na takie spotkania potrzebny dobry humor, wystrzałowa kiecka i szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Pokażę, jak w 20 minut przygotować świetne zawijasy. Banalnie proste w wykonaniu, a robiące wrażenie na każdej imprezie.
Przekąski z ciasta francuskiego – składniki
- Mrożone ciasto francuskie (płaty lub rulon);
- Żółty ser;
- Oliwki;
- Papryka;
- Pomidorki;
- Kiełki;
- Przyprawy (sól, pieprz, pietruszka);
Pierwsza wersja
Składniki możesz swobodnie modyfikować. Podstawą jest ciasto francuskie i ser. Reszta zależy od tego co masz w lodówce. Na zdjęciach wersja „na bogato”. Na płatach ciasta francuskiego ułożyłam pocięty w paseczki żółty ser, żółta paprykę, oliwki, pomidorki pocięte w ćwiartki i kiełki. Nie ważne jak je ułożycie, jak grubo pokroicie 🙂 Całość posypałam przyprawami i zwinęłam w rulon. Tak przygotowany walec pocięłam w plastry o szerokości 1 – 2 cm. Pocięte plasterki ułożyłam na papierze do pieczenia. Górę posmarowałam cieniutką warstwą mleka (dzięki temu ciasto ładnie się zarumieni). Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C.
UWAGA! Czas pieczenia i temperatura zależy od rodzaju ciasta. Bazuj na wskazaniach producenta. Zawsze na opakowaniu ciasta producent umieszcza takie informacje.
Przekąski z ciasta francuskiego, wersja nr 2
Składniki ograniczyłam do sera, papryki, oliwek i pomidorków. Rulon przecięłam tylko na dwie części o wysokości 3 – 4 cm. Po pieczeniu powstały koszyczki z kolorowym wnętrzem.
Trzecia wersja – najprostsza
Zawiera jedynie ser i przyprawy. Serowe przekąski polubił mój syn. Idealnie mieszczą się w małej rączce.
Inne przepisy na szybkie przekąski
Jeśli masz ochotę na więcej pomysłowych deserów i przekąsek zapraszam na mój profil Pinterest. Zachęcam do OBSERWOWANIA, dzięki temu będziesz na bieżąco z moimi inspiracjami. Szukaj mnie także poprzez #haartpl