pierniki staroświeckie, przepis, recipe, krok po kroku, instrukcja diy - haart.pl blog diy zrób to sam

Staroświeckie pierniki

7 komentarzy

Pierniki znalazły się w planie na tegoroczne Boże Narodzenie. Oczywiście zależało mi na takich prawdziwych i aromatycznych, z miodem i przyprawami korzennymi, bez proszku do pieczenia i z prawdziwym lukrem, a nie zieloną pastą z torebki, która świeci w nocy. Udało się!

Staroświeckie pierniki

Tak się zaangażowałam z szukanie przepisu i przygotowania, że zapomniałam sprawdzić czy mam SODĘ. W misce czekała już mąka, w rondelku rozgrzany miód, a tu sody brak. Pierwszy raz z miną sierotki Marysi stanęłam przed drzwiami sąsiadki. Miła starsza pani otworzyła je, a ja z nadzieją w oczach zapytałam o sodę.

Składniki ciasta

  • 500g mąki;
  • 200g płynnego miodu;
  • 2 łyżki przyprawy do pierników;
  • 10g sody;
  • 200g cukru pudru;
  • 120g masła;
  • 1 jajko;

Składniki lukru

  • cukier puder;
  • woda;

Pierniki - krok po kroku

Mąkę z sodą przesiać przez sitko. Dodać przyprawę do pierników i płynny miód. Dosypać cukier puder, a na koniec dodać miękkie masło i jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować na grubość do 5 mm i wycinać świąteczne kształty. Piec tylko 10 minut w temperaturze 175-180°C.

pierniki staroświeckie, przepis diy

Do 3 łyżek cukru pudru dodać odrobinę wody i szybko wymieszać. Napełnić strzykawkę i wyciskać lukrowe wzory na piernikach. Uwaga, lukier bardzo szybko twardnieje, więc lepiej robić kilka mniejszych porcji lukru, niż jedną większą.

Smacznego!

3.5 4 głosów
Oceń wpis:

Poprzedni

Następny

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
7
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x