Strona główna KuchniaCiasta i desery Deser z mascarpone

Deser z mascarpone

by HAART
deser z mascarpone ciasto bez pieczenia żurawiny płatki owsiane przepis kuchnia gotowanie recipe - haart.pl blog diy zrób to sam

Siedzę leniwie na kanapie, pstrykam , pstrykam, pstrykam. Kanał x, kanał y. Urocza pani prezentuje ciasta i torty. Boże! Nie teraz! Mój mózg przestawił się już na cukier. Z prędkością światła pędzę do kuchni i sprawdzam szafki. Tragedia. Nie mam odpowiednich składników na porządne ciasto. Konsternacja, skupienie i jak w bajce “Pomysłowy Dobromił”, wpada pomysł.  Deser z mascarpone!

 

Deser z mascarpone

Podstawa deseru to musli, biszkopty i orzechy. Musli z rodzynkami siekam mikserem na drobne kawałki. Przesypuję do miski. Dosypuję połamane biszkopty i ryż preparowany (odrobina). Dodaję pół kostki miękkiego masła i rozcieram rękami. Powstaje lepiąca masa, do której dodaję orzechy laskowe i żurawinę w syropie (zamiast żurawiny możecie dodać powidła, dżem). Próbuję, smakuję i dolewam jeszcze trochę syropu z żurawiny. Podstawa gotowa (czas: 10 minut). Przekładam do formy i ugniatam na płasko.

deser z mascarpone ciasto bez pieczenia żurawiny płatki owsiane przepis kuchnia gotowanie recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 1

Śmietanę deserową 36% miksuję z serkiem mascarpone i odrobiną cukru pudru. Przekładam masę do formy. Wygładzam (czas: 5 minut).deser z mascarpone ciasto bez pieczenia żurawiny płatki owsiane czekolada przepis kuchnia gotowanie recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 2Na garnku z wrzątkiem stawiam metalową miskę. Wrzucam do niej 1,5 tabliczki czekolady. Delikatnie mieszam aż czekolada się rozpuści. Przelewam na ciasto. Wstawiam całość do lodówki (czas: 5 minut)

deser z mascarpone ciasto bez pieczenia żurawiny płatki owsiane przepis kuchnia gotowanie recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 3

Całość zajęła mi 20 minut, a po kilku godzinach gdy ciasto stężało mogłam się rozkoszować delikatną słodyczą mascarpone.

Zapraszam na PINTEREST, gdzie znajdziecie inspirujące zdjęcia z pysznościami, pomysły na mrożoną kawę, decoupage, zabawki dla dzieci, biżuterię i wiele innych.

Smacznego!

Hania

Sprawdź również...

avatar
Marta
Gość
Marta

O raju… Wygląda jak moje ulubione ciasto z Ikei!
Na pewno razem z Natalką spróbujemy przygotować coś podobnego. Tata-łasuch się ucieszy 😉

HAART
Gość
HAART

Marta, uwielbiam je dlatego, że wyszło mimo chodem. Nie planowałam, nie robiłam zakupów a teraz jest jednym z moich ulubionych 🙂

deyzee
Gość
deyzee

Domyślam się, że w Twoich rękach ciasto wyszło bez przepisu, tzw. na oko. Mogę jednak prosić o proporcje. Jak zrobić to wyjątkowe ciasto? Boje się, że nie wyjdzie mi ciasto, które ponoć zawsze wychodzi:)

HAART
Gość

Teraz nie potrafię precyzyjnie określić proporcji ale obiecuję, że przy kolejnej produkcji ciasta, wszystko dokładnie zważę i opiszę 🙂 Pozdrawiam!

inzynierka
Gość
inzynierka

ja jestem tylko ciekawa ile czasu zajęłoby spałaszowanie takiego ciasta moim łakomczuchom. pomysł genialny. Koniecznie do wykorzystania.

HAART
Gość

Inżynierko, jak miło, że do mnie zaglądasz! 🙂 Pozdrawiam

marta.
Gość
marta.

Muszę zrobić, wygląda idealnie!

Meg
Gość
Meg

Od rana takie słodkości! Lubię ciasta, których nie trzeba piec. Całuski.

Barbara
Gość
Barbara

Mmm coz za pysznosci…..

The Natural Minimalism
Gość

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 i myślałam że będzie bardzo skomplikowany przepis a tutaj na odwrót jest 🙂

Aby strona działała prawidłowo, w celu analizy ruchu oraz korzystania z narzędzi marketingowych wykorzystywane są pliki cookies. OK, rozumiem. Więcej...

haart hanna kozlowska popup facebook

HAART logotyp 370x102 - haart.pl blog diy zrób to sam

 

Lubisz DIY? Zostań ze mną na dłużej i obserwuj HAART na Facebook'u. Dołącz do ponad 13 513 fanów mojego bloga. Bądź na bieżąco, komentuj i dziel się swoimi pomysłami w grupie "Pokaż co potrafisz DIY z HAART". Serdecznie zapraszam!