Strona główna KuchniaCiasta i desery Deser z mascarpone

Deser z mascarpone

by HAART
deser z mascarpone ciasto bez pieczenia żurawiny płatki owsiane przepis kuchnia gotowanie recipe - haart.pl blog diy zrób to sam

Siedzę leniwie na kanapie, pstrykam , pstrykam, pstrykam. Kanał x, kanał y. Urocza pani prezentuje ciasta i torty. Boże! Nie teraz! Mój mózg przestawił się już na cukier. Z prędkością światła pędzę do kuchni i sprawdzam szafki. Tragedia. Nie mam odpowiednich składników na porządne ciasto. Konsternacja, skupienie i jak w bajce “Pomysłowy Dobromił”, wpada pomysł.  Deser z mascarpone!

Deser z mascarpone

Podstawa deseru to musli, biszkopty i orzechy. Musli z rodzynkami siekam mikserem na drobne kawałki. Przesypuję do miski. Dosypuję połamane biszkopty i ryż preparowany (odrobina). Dodaję pół kostki miękkiego masła i rozcieram rękami. Powstaje lepiąca masa, do której dodaję orzechy laskowe i żurawinę w syropie (zamiast żurawiny możecie dodać powidła, dżem). Próbuję, smakuję i dolewam jeszcze trochę syropu z żurawiny. Podstawa gotowa (czas: 10 minut). Przekładam do formy i ugniatam na płasko.

deser z mascarpone ciasto bez pieczenia żurawiny płatki owsiane przepis kuchnia gotowanie recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 1

Śmietanę deserową 36% miksuję z serkiem mascarpone i odrobiną cukru pudru. Przekładam masę do formy. Wygładzam (czas: 5 minut).deser z mascarpone ciasto bez pieczenia żurawiny płatki owsiane czekolada przepis kuchnia gotowanie recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 2Na garnku z wrzątkiem stawiam metalową miskę. Wrzucam do niej 1,5 tabliczki czekolady. Delikatnie mieszam aż czekolada się rozpuści. Przelewam na ciasto. Wstawiam całość do lodówki (czas: 5 minut)

deser z mascarpone ciasto bez pieczenia żurawiny płatki owsiane przepis kuchnia gotowanie recipe - haart.pl blog diy zrób to sam 3

Całość zajęła mi 20 minut, a po kilku godzinach gdy ciasto stężało mogłam się rozkoszować delikatną słodyczą mascarpone.

Zapraszam na PINTEREST, gdzie znajdziecie inspirujące zdjęcia z pysznościami, pomysły na mrożoną kawę, decoupage, zabawki dla dzieci, biżuterię i wiele innych.

Smacznego!

Hania

0 0 głos
Oceń wpis:

Zobacz także...

guest
11 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
6 lat

O raju… Wygląda jak moje ulubione ciasto z Ikei!
Na pewno razem z Natalką spróbujemy przygotować coś podobnego. Tata-łasuch się ucieszy 😉

HAART
HAART
6 lat

Marta, uwielbiam je dlatego, że wyszło mimo chodem. Nie planowałam, nie robiłam zakupów a teraz jest jednym z moich ulubionych 🙂

deyzee
deyzee
5 lat

Domyślam się, że w Twoich rękach ciasto wyszło bez przepisu, tzw. na oko. Mogę jednak prosić o proporcje. Jak zrobić to wyjątkowe ciasto? Boje się, że nie wyjdzie mi ciasto, które ponoć zawsze wychodzi:)

HAART
5 lat
Odpowiedz  deyzee

Teraz nie potrafię precyzyjnie określić proporcji ale obiecuję, że przy kolejnej produkcji ciasta, wszystko dokładnie zważę i opiszę 🙂 Pozdrawiam!

inzynierka
inzynierka
5 lat

ja jestem tylko ciekawa ile czasu zajęłoby spałaszowanie takiego ciasta moim łakomczuchom. pomysł genialny. Koniecznie do wykorzystania.

HAART
5 lat
Odpowiedz  inzynierka

Inżynierko, jak miło, że do mnie zaglądasz! 🙂 Pozdrawiam

marta.
marta.
5 lat

Muszę zrobić, wygląda idealnie!

Meg
Meg
5 lat

Od rana takie słodkości! Lubię ciasta, których nie trzeba piec. Całuski.

Barbara
Barbara
5 lat

Mmm coz za pysznosci…..

The Natural Minimalism

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 i myślałam że będzie bardzo skomplikowany przepis a tutaj na odwrót jest 🙂

Aby strona działała prawidłowo, w celu analizy ruchu oraz korzystania z narzędzi marketingowych wykorzystywane są pliki cookies. OK, rozumiem. Więcej...

11
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x
()
x

haart hanna kozłowska facebook popup

Zostań ze mną na dłużej i obserwuj HAART na Facebook'u. Bądź na bieżąco, komentuj i dziel się swoimi pomysłami w grupie Pokaż co potrafisz DIY z HAART.

Dołącz do ponad 15 000 fanów!