Kruche ciasto z warzywami to moja wariacja na temat małych przekąsek. Delikatne, lekkie i świeże. Idealne na spotkania z przyjaciółmi przy butelce wina. Podstawę stanowi kruche ciasto a górę chrupiące warzywa pokryte parmezanem. Zapraszam na przepis i zdjęcia pokazujące jak, krok po kroku, wykonać dekoracyjne przekąski.
Kruche ciasto z warzywami

Potrzebne składniki
- 100 g mąki;
- 60g masła;
- 1 żółtko;
- szczypta soli;
Dip do ciasta
- łyżka jogurtu;
- łyżka majonezu;
- ząbek czosnku;
- sól i pieprz;
Wierzchnia/górna warstwa
- 1/4 czerwonej papryki;
- 1/4 zielonej papryki;
- 5 pomidorów koktajlowych;
- 10 oliwek;
- koperek;
- ser parmezan ok. 50g;
- sól i pieprz;
Kruche ciasto z warzywami – krok po kroku
- Pokrój paprykę w paski.
- Pokrój pomidory na połówki.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Przygotuj sól i pieprz.
- Przygotuj ciasto:
- Wysyp mąkę na stół i dodaj do niej szczyptę soli.
- Zimne masło posiekaj na kawałki i wymieszaj z mąką.
- W środku góry mąki zrób dołek i wrzuć do niego żółtko.
- Zagnieć ciasto i „wyrabiaj” je przez kilka minut tak, aby było gładkie.
- Podziel ciasto na cztery części i każdą z nich zawiń oddzielnie w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj każdą z kulek na placek o grubości ok. 2-3 mm.
- Placki ułóż na blaszce. Na każdy z nich połóż garść sera, kilka pasków papryki, kilka pomidorów, oliwki i posyp ponownie serem.
- Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
- Przygotuj dip:
- Wyciśnij ząbek czosnku.
- Wymieszaj jogurt z majonezem i czosnkiem.
Przepis pozwala przygotować 4 porcje ciasta. Każda z nich ma wielkość dłoni. Ciasto jest kruche (jak nazwa wskazuje) i dlatego placki nie powinny być za duże. Na danie główne to trochę za mało 🙂 ale idealne na przystawkę. Małe kawałki kruchego ciasta sprawdzą się również na przyjęciach. Możesz przygotować mniejsze kawałki i ułożyć luźno na tacy. Mała, kolorowa przekąska. Delikatne, świeże, lekkie. Dip dodaje wyrazistego smaku.
Polecam!
Hania