Szukam prostych przepisów. Prostych ale zdrowych. Najlepiej bez proszku do pieczenia i innych ulepszaczy. Zapisuję w wielkim zeszycie i wyciągam w pochmurne dni. Kruche ciasteczka, o których dzisiaj piszę, są idealne dla małych domowników. Zarówno w kwestii jedzenia jak i przygotowania. Nawet 3-latek poradzi sobie z takim przepisem! Ciasto składa się tylko z 4 składników.
Kruche ciasteczka
Z czego się składają? Z mąki, masła, cukru pudru i jednego z dodatków (cynamonu lub imbiru). Po pieczeniu wkładam je do kolorowych pudełek i przechowuję nawet kilka tygodni. Są kruche i świeże. Idealne do kawy i dla synka między posiłkami. Przepis na najprostsze na świecie ciasteczka składające się tylko z 4 składników oraz pomysły na ich dekorację.
Kruche ciasteczka – składniki
- 250 g miękkiego masła (masła, nie margaryny);
- 300 g mąki pszennej;
- 6 łyżek cukru pudru;
- 3 łyżeczki cynamonu (Zamiast cynamonu można dodać imbir lub kakao. Można również podzielić ciasto na trzy części i każdej z nich dodać inny dodatek);
Krok po kroku
- Miękkie masło należy utrzeć z mąką i cukrem pudrem.
- Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodać 1,5 łyżeczki cynamonu, a do drugiej 1,5 łyżeczki imbiru. Zagnieść.
- Lepić z ciasta kulki o średnicy ok. 2 cm. Rozgniatać na placki.
Dekoracje
PASKI i KRATKA: wystarczy przycisnąć widelec, a powstaną paski (zdjęcie z lewej).
KOŁA: delikatny wzór uzyskamy używając słomki do napojów.
KROPKI: tłuczek do mięsa w roli głównej. Delikatnie przyciskamy do ciasta.
GWIAZDKI: porządna pani domu ma w swojej kuchni zestaw do dekoracji tortów 🙂 Każdy taki zestaw zawiera wzór gwiazdy. Wystarczy przycisnąć delikatnie do ciasta.
PIECZENIE: 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Część ciasteczek zawsze dekoruję czekoladą. Wystarczy rozpuścić kilka kostek czekolady i posmarować ciasteczka. Nie dbam o gładką powierzchnię (jakie to ma znaczenie) 🙂
Taaaa daaaam! Przedstawiam kruche ciasteczka z cynamonem.
Sprawdź inne przepisy
Zapraszam na PINTEREST, gdzie znajdziecie inspirujące zdjęcia z pysznościami, pomysły na mrożoną kawę, decoupage, zabawki dla dzieci, biżuterię i wiele innych.
Pozdrawiam,
Hania
Haniu,
używasz mąki orkiszowej? Siostra namówiła mnie, bym przestała używać mąki pszennej na rzecz tej wspomnianej. Ma bardzo podobną konsystencję i smak, jest zdrowsza. Jedynym minusem jest wyższa cena.
Haniu,
Co sądzisz o proszku do pieczenia bez fosforanów?
U mnie można ją dostać w Piotrze i Pawle.
Haniu,
spójrz, jakie urocze: http://dukapolska.com/stempel-do-ciastek-made-with-love.html
Chyba się przejdę do Duki 🙂
Polecam zastąpić połowę mąki żytnią, a cukier puder trzcinowym nierafiniowanym (również można go kupić w formie pudru). Będzie jeszcze zdrowiej, a cukier dodatkowo nadaje ciekawy karmelowy smak 🙂
Marta, wstyd się przyznać ale nie próbowałam. Chodziło mi to po głowie ale jakoś nie wyszło. Może ktoś inny ma pozytywne doświadczenia z mąką orkiszową????
Z pewnością na ekorodzicach coś nam polecą 🙂
Sprawdzę, dowiem się 🙂
40g można kupić za 3,5 – 4 zł ale trzeba się wybrać do eko sklepu. W standardowym supermarkecie raczej nie znajdziemy…
Staram sie nie używać proszku do pieczenia lub zastępować go soda oczyszczona. Co widać po moich przepisach 🙂
Brawo dla PIOTRA I PAWŁA 🙂 tak na marginesie lubię tą sieć a szczególnie stoisko z dekoracjami. Można tam znależć cudowne drobiazgi w stylu shabby chic. Nie zawsze tanie ale zawsze piękne.
łaaaa! świetne.
Kurcze- tylko ta cena. Jeden stempelek prawie 20 zł 🙁
Aniu, dzięki za podpowiedzi 🙂 Ciekawe- wypróbuję!