Strona główna » Domowe czekoladki z bakaliami

Domowe czekoladki z bakaliami

by HAART
domowe czekoladki z bakaliami, orzechy i żurawina, słodycze, deser, przekąska, proste gotowanie, przepis na, kuchnia - haart.pl blog diy zrób to sam

Przepis z cyklu: jak się nie narobić, a zrobić wyjątkowy deser. Tak, tak, to niesamowicie prosty pomysł na domowe czekoladki z orzechami i żurawiną. Wystarczy połączyć ulubioną czekoladę z bakaliami. Naprawdę!

 

Domowe czekoladki z orzechami i żurawiną

domowe czekoladki z bakaliami, orzechy i żurawina, słodycze, deser, przekąska, proste gotowanie, przepis na, kuchnia - haart.pl blog diy zrób to sam 1domowe czekoladki z bakaliami, orzechy i żurawina, słodycze, deser, przekąska, proste gotowanie, przepis na, kuchnia - haart.pl blog diy zrób to sam 2


 

Domowe czekoladki – składniki

  • Tabliczka ulubionej CZEKOLADY. Czarna, deserowa lub biała.
  • BAKALIE. Wybrałam orzechy włoskie i żurawinę, ale możecie je zastąpić nerkowcami, orzechami laskowymi, suszonymi morelami lub rodzynkami. Na tabliczkę czekolady „zużyłam” 1/3 szklanki orzechów i 1/3 szklanki żurawiny. Ilość oczywiście zależy od tego jak bardzo lubicie bakalie.
  • Silikonowe FOREMKI lub papierowe papilotki.

domowe czekoladki z bakaliami, orzechy i żurawina, słodycze, deser, przekąska, proste gotowanie, przepis na, kuchnia - haart.pl blog diy zrób to sam 3


 

Domowe czekoladki – przepis krok po kroku

Do silikonowych foremek włożyłam żurawinę i orzechy. Użyłam małych foremek (średnica 4 cm) więc zmieściły się tylko 2-3 orzechy i 5-6 owoców. Na górę ułożyłam po 2 kostki czekolady. Piecyk nagrzałam do temp. 60 – 70ºC i wstawiłam foremki na 10 – 15 minut. Czas pieczenia (właściwie rozpuszczania) czekolady zależy od rodzaju i składu czekolady. Trzeba obserwować jak się zachowuje. Gdy zacznie płynąć i wypełni przestrzenie między bakaliami, należy ją wyjąć z piekarnika.

domowe czekoladki z bakaliami, orzechy i żurawina, słodycze, deser, przekąska, proste gotowanie, przepis na, kuchnia - haart.pl blog diy zrób to sam 4

Jak widać to bardzo prosty sposób na rozpuszczenie czekolady. Czekoladki po wyjęciu należy ostudzić i wyjąć z foremek. Część z nich ustawiłam do góry nogami (z mlecznej czekolady), a część tradycyjnie, tak jak były pieczone. W kilkanaście minut zrobiłam ciekawy deser, który sprawdził się na spotkaniu z przyjaciółmi.

Dajcie znać czy podoba się Wam ten pomysł. Moim zdaniem to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na wyjątkowy deser.

 

Smacznego!

Hania #haartpl

3.8 5 głosów
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

20 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Asia
Asia
8 lat

Super pomysł na szybki deser, dzisiaj wypróbuje 🙂

Asia
Asia
8 lat

Super pomysł na szybki deser, dziś wypróbuję 🙂

Agnieszka/Agumama

Wyglądają obłędnie, przepysznie. Wykonanie bajecznie proste.
Dzięki Ci za ten pomysł bo jestem czekoladożercą 🙂
Jutro lecę po czekoladę i żurawinę. O!

Agnieszka/Agumama

O kurcze, ale masz fajny system do komentowania!

Pani KoModa
8 lat

Koniecznie to muszę wypróbować 🙂 Przecie to dla mnie idealny przepis 🙂

K.
8 lat

I taki prosty przepis to coś dla mnie 🙂 Pięknie i przepysznie.

BozJar
BozJar
8 lat

Haniu jak zwykle Twój pomysł mnie urzekł i nie ukrywam, że się bardzo przydał 🙂
Dziękuję bardzo :-*

Malwina
Malwina
7 lat

Właśnie odkryłam tego bloga i przyznam się, że zostanę tu chyba na troszkę dłużej (mam tylko nadzieję, że mąż tego nie odkryje) 😀

justyna ewa
justyna ewa
7 lat

Wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować Twój przepis

Biżuteria
Biżuteria
7 lat

Smacznie wyglądają 🙂

alicja
alicja
3 lat

oo rety jakie pyszności, ja jeszcze nie mam tyle samozaparcia zeby takie cuda robić, ale już kupiłam prezenty na święta dzięki czemu mam pewność, że czekoladki równie beda smaczne.

20
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x