Przepis z cyklu: jak się nie narobić, a zrobić wyjątkowy deser. Tak, tak, to niesamowicie prosty pomysł na domowe czekoladki z orzechami i żurawiną. Wystarczy połączyć ulubioną czekoladę z bakaliami. Naprawdę!
Domowe czekoladki z orzechami i żurawiną
Domowe czekoladki – składniki
- Tabliczka ulubionej CZEKOLADY. Czarna, deserowa lub biała.
- BAKALIE. Wybrałam orzechy włoskie i żurawinę, ale możecie je zastąpić nerkowcami, orzechami laskowymi, suszonymi morelami lub rodzynkami. Na tabliczkę czekolady „zużyłam” 1/3 szklanki orzechów i 1/3 szklanki żurawiny. Ilość oczywiście zależy od tego jak bardzo lubicie bakalie.
- Silikonowe FOREMKI lub papierowe papilotki.
Domowe czekoladki – przepis krok po kroku
Do silikonowych foremek włożyłam żurawinę i orzechy. Użyłam małych foremek (średnica 4 cm) więc zmieściły się tylko 2-3 orzechy i 5-6 owoców. Na górę ułożyłam po 2 kostki czekolady. Piecyk nagrzałam do temp. 60 – 70ºC i wstawiłam foremki na 10 – 15 minut. Czas pieczenia (właściwie rozpuszczania) czekolady zależy od rodzaju i składu czekolady. Trzeba obserwować jak się zachowuje. Gdy zacznie płynąć i wypełni przestrzenie między bakaliami, należy ją wyjąć z piekarnika.
Jak widać to bardzo prosty sposób na rozpuszczenie czekolady. Czekoladki po wyjęciu należy ostudzić i wyjąć z foremek. Część z nich ustawiłam do góry nogami (z mlecznej czekolady), a część tradycyjnie, tak jak były pieczone. W kilkanaście minut zrobiłam ciekawy deser, który sprawdził się na spotkaniu z przyjaciółmi.
Dajcie znać czy podoba się Wam ten pomysł. Moim zdaniem to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na wyjątkowy deser.
Smacznego!
Hania #haartpl
Super pomysł na szybki deser, dzisiaj wypróbuje 🙂
🙂
Super pomysł na szybki deser, dziś wypróbuję 🙂
Świetnie! Bardzo się cieszę 🙂
Wyglądają obłędnie, przepysznie. Wykonanie bajecznie proste.
Dzięki Ci za ten pomysł bo jestem czekoladożercą 🙂
Jutro lecę po czekoladę i żurawinę. O!
Smacznego 🙂
O kurcze, ale masz fajny system do komentowania!
Dziękuję 🙂
Koniecznie to muszę wypróbować 🙂 Przecie to dla mnie idealny przepis 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
I taki prosty przepis to coś dla mnie 🙂 Pięknie i przepysznie.
Haniu jak zwykle Twój pomysł mnie urzekł i nie ukrywam, że się bardzo przydał 🙂
Dziękuję bardzo :-*
To ja dziękuje 🙂 i ogromnie się cieszę!
Właśnie odkryłam tego bloga i przyznam się, że zostanę tu chyba na troszkę dłużej (mam tylko nadzieję, że mąż tego nie odkryje) 😀
Psssss… to nic się nie wyda 😉
Wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować Twój przepis
Dziękuję 🙂
Smacznie wyglądają 🙂
oo rety jakie pyszności, ja jeszcze nie mam tyle samozaparcia zeby takie cuda robić, ale już kupiłam prezenty na święta dzięki czemu mam pewność, że czekoladki równie beda smaczne.
Czekoladki jako prezent to dobry pomysł 🙂