pomarańcze w cieście przepis - haart.pl blog diy zrób to sam

Pomarańcze w cieście

22 komentarze

Pomarańcze w cieście wydzielają wspaniały zapach w całym domu. Dzbanek ciepłej herbaty, ciasteczka z pomarańczami i książka. Idealne popołudnie. Pomarańcze w cieście to deser dla zapracowanych. 15 minut na przygotowanie + 20 minut w piekarniku. Szybkie i bardzo aromatyczne.

Składniki

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego;
  • 2 pomarańcze;
  • białko z 1 jajka;
  • cukier;

Pomarańcze w cieście – przepis krok po kroku

1. Obierz pomarańcze i pokrój na małe kawałki. Odsącz nadmiar soku.

2. Przygotuj foremki do pieczenia muffinek.  Jeśli używasz metalowych, zastosuj folię aluminiową (jak na II zdjęciu).

pomarańcze w cieście przepis - haart.pl blog diy zrób to sam 1

3. Ciasto francuskie potnij na kwadraty (ok. 8 x 8 cm) i ułóż w foremkach.

4. Do każdej foremki włóż 3 – 4 małe kawałki pomarańczy.

5. Posyp pomarańcze cukrem pudrem lub trzcinowym.

pomarańcze w cieście przepis - haart.pl blog diy zrób to sam 2

6. Zawiń wystające rogi ciasta francuskiego.

7. Posmaruj wierzch białkiem jajka.

8. Wstaw do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Zazwyczaj to 20 minut w temperaturze 180ºC.

pomarańcze w cieście przepis - haart.pl blog diy zrób to sam 3

Najlepiej smakują w dniu pieczenia (jak wszystkie produkty na cieście francuskim). Są idealne do popołudniowej kawy i spotkań z przyjaciółmi. Sprawdzają się na przyjęciach i urodzinach. Przygotowanie kilkunastu ciasteczek zajmuje 15 minut + 20 minut pieczenia. Szybkie i bardzo aromatyczne. Polecam!

pomarańcze w cieście przepis - haart.pl blog diy zrób to sam 4

Na blogu znajdziesz inne, ciekawe przepisy z ciastem francuskim w roli głównej:

Smacznego!

Hania

3.3 4 głosów
Oceń wpis:

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

22 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
22
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x