Pomarańcze w cieście wydzielają wspaniały zapach w całym domu. Dzbanek ciepłej herbaty, ciasteczka z pomarańczami i książka. Idealne popołudnie. Pomarańcze w cieście to deser dla zapracowanych. 15 minut na przygotowanie + 20 minut w piekarniku. Szybkie i bardzo aromatyczne.
Składniki
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego;
- 2 pomarańcze;
- białko z 1 jajka;
- cukier;
Pomarańcze w cieście – przepis krok po kroku
1. Obierz pomarańcze i pokrój na małe kawałki. Odsącz nadmiar soku.
2. Przygotuj foremki do pieczenia muffinek. Jeśli używasz metalowych, zastosuj folię aluminiową (jak na II zdjęciu).
3. Ciasto francuskie potnij na kwadraty (ok. 8 x 8 cm) i ułóż w foremkach.
4. Do każdej foremki włóż 3 – 4 małe kawałki pomarańczy.
5. Posyp pomarańcze cukrem pudrem lub trzcinowym.
6. Zawiń wystające rogi ciasta francuskiego.
7. Posmaruj wierzch białkiem jajka.
8. Wstaw do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Zazwyczaj to 20 minut w temperaturze 180ºC.
Najlepiej smakują w dniu pieczenia (jak wszystkie produkty na cieście francuskim). Są idealne do popołudniowej kawy i spotkań z przyjaciółmi. Sprawdzają się na przyjęciach i urodzinach. Przygotowanie kilkunastu ciasteczek zajmuje 15 minut + 20 minut pieczenia. Szybkie i bardzo aromatyczne. Polecam!
Na blogu znajdziesz inne, ciekawe przepisy z ciastem francuskim w roli głównej:
Smacznego!
Hania