Ciasto francuskie jest na tyle wdzięczne, że pozwala szybkie, proste i smaczne w zamyśle pomysły zmienić na fantastyczne przekąski. Tym razem mam pomysł na Dzień Zakochanych. W 20 – 30 minut możesz wykonać serca na patyku, z jabłkami, żurawiną, cynamonem. To miły dodatek do prezentu. Wystarczy zawiązać kokardkę i (najważniejsze) powiedzieć, że zrobiłaś je samodzielnie. To klucz – serce od serca. Przygotowałam 5 wersji serduszek i jestem przekonana, że znajdziesz wśród nich to najlepsze dla siebie.
Ciasto francuskie
Podstawą jest ciasto francuskie. Dla zapracowanych polecam gotowe ciasto w rulonie. Kosztuje 4 – 7 zł, w zależności od marki. Kupuję ciasto w Lidlu w cenie ok. 3,5 zł. Jest OK. Dla ambitnych polecam wykonanie ciasta francuskiego. Przepis oraz dokładną instrukcję znajdziecie na blogu Kuchenne wariacje.
Składniki na serca z ciasta francuskiego
- ciasto francuskie;
- cukier 3-4 łyżeczki;
- jajko lub samo białko;
- dżem wiśniowy, truskawkowy lub śliwkowy;
- cynamon;
- foremki w kształcie serca i koła;
- patyki do szaszłyków;
1. Serca na patyku
Wycinamy dwa serca z ciasta francuskiego. Na jednym z nich układamy pół łyżeczki dżemu wiśniowego lub truskawkowego. Brzegi serduszek, delikatnie smarujemy letnią wodą i sklejamy. Wbijamy patyk i ozdabiamy brzegi widelcem. Na koniec serduszko smarujemy białkiem jajka. Na filmie wykorzystałam całe jajko do smarowania wszystkich serduszek.
2. Serce z żurawiną
Wycinamy koło oraz serce. Serce zwilżamy wodą i przyklejamy na środku koła. Układamy na serduszku żurawinę lub rodzynki. Smarujemy ciasto jajkiem. Podczas pieczenia stawiamy na serduszku foremkę (zobacz na filmie). Dzięki temu ciasto mocno nie wyrośnie, a żurawina zostanie na swoim miejscu.
3. Serce bez dodatków
Nie lubię zostawiać resztek ciasta francuskiego i dlatego zawsze staram się znaleźć dla nich zastosowanie. Łączymy resztki ciasta w jeden „sznurek” i układamy kształt serca. Uwaga, ciasto urośnie, więc sznurek powinien być mocno sklejony. Oczywiście ta wersja nie jest idealna i często serduszka wychodzą niedoskonałe. Jeśli wytniemy równe paski i podobnie, ułożymy z niech kształt serca, po pieczeniu otrzymamy idealne serce. Na koniec, jak w innych przypadkach, smarujemy serca jajkiem.
4. Serca z jabłkiem
Jabłko kroimy na cienkie plasterki. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadrat. Na środku odbijamy kształt serca i układamy jabłka tak, aby była widoczna skórka jabłka. Po pieczeniu to ona będzie widoczna i stworzy kształt serca. Smarujemy ciasto jajkiem.
5. Serce z cynamonem
Z ciasta francuskiego wycinamy koło i serce. Serce smarujemy wodą i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Przyklejamy serce do koła i całość smarujemy jajkiem.
Ciasto francuskie – krok po kroku
Wszystkie serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny mieć dużo swobody, bo w trakcie pieczenia powiększą swoją objętość. 10 – 15 minut w temperaturze 180-200°C. Trzymaj się wytycznych producenta ciasta, bo zarówno temperatura jak i czas pieczenia zależą od składu ciasta.
Rozpisałam się, a teraz zobacz FILM, subskrybuj kanał na YouTube i wszystko będzie jasne 🙂
Oczywiście czekam na Twój odzew. Którą wersję wybrałaś, czy wszystko się udało, co ulepszyłaś? Możesz również umieścić zdjęcie na Instagramie lub Facebooku z hasztagiem #haartpl. Znajdę Cię 🙂 Ogromnie się cieszę z każdej wiadomości i komentarza, bo to utwierdza mnie w przekonaniu, że wpis i film były potrzebne. Nie bój się pisać!
Buziaki,
Hania
Super, dzięki za kolejną porcję inspiracji 😉
Robiłaś kiedyś takie własne ciasto francuskie?
Ja się przymierzam, ale to podobno niezbyt łatwe 😉
Oj, nie 🙂 Jeszcze się nie zdecydowałam.
fajne ciasteczka 🙂
Dzięki 🙂