Naturalne barwniki do jajek to świetny pomysł na Wielkanoc. Uwielbiam tradycyjne przepisy i pomysły. Z pewnością słyszałaś o malowaniu jajek łupinami z cebuli. To znany sposób. Zebrałam przepisy na inne, bardziej skomplikowane kolory. Odrzuciłam rozwiązania wymagające produktów niedostępnych dla przeciętnego mieszkańca miasta i tak powstał wielkanocny poradnik barwienia jajek.
Przygotowanie jajek
Jajka ugotuj na twardo. Dla przypomnienia, jajka na twardo gotujemy 8-10 minut. Czas liczymy od momentu zagotowania wody. Wybieraj jasne skorupki, bo łatwiej na nich uzyskać intensywne kolory.
Naturalne farbowanie jaj
- Farbowanie jaj na ŻÓŁTO. Zagotuj pół litra wody. Dosyp 2 łyżeczki kurkumy, łyżkę soli i łyżkę octu. Do wywaru włóż ugotowane jajka i zostaw na 1-2 godziny.
- Farbowanie jaj na POMARAŃCZOWO. Kilka dużych marchewek zetrzyj na tarce i gotuj w osolonej wodzie przez 30-40 minut. Na ostatnie 15 minut włóż do gotującej się wody surowe jajka.
- Farbowanie jaj na RÓŻOWO. Zetrzyj na tarce 2-3 czerwone buraki i ugotuj w osolonej wodzie. Dodaj 1-2 łyżki octu i mocz w wywarze (ugotowane na twardo).
- Farbowanie jaj na FIOLETOWO. Łuski czerwonej cebuli zagotuj w osolonej wodzie. Intensywny kolor wymaga gotowania liści ok. 0,5 godziny. Do gorącego wywaru włóż ugotowane jajka i odstaw na kilka godzin.
- Farbowanie jaj na NIEBIESKO. Przez 20-25 minut gotuj 1/4 główki czerwonej kapusty. Do wywaru (po wyjęciu liści) dodaj łyżkę soli i łyżkę octu. Włóż ugotowane jajka i zostaw na kilka godzin.
- Farbowanie jaj na ZIELONO. Garść szpinaku posiekaj i zagotuj w osolonej wodzie. W gorącym wywarze mocz ugotowane jajka.
- Farbowanie jaj na BRĄZOWO. Do 0,5 litra gotującej się wody wrzuć 3-4 torebki czarnej herbaty. Na 20-30 minut włóż ugotowane jajka. Podobny efekt uzyskasz wykorzystując wywar z kawy.
Dlaczego wybieram naturalne barwniki do jajek
Naturalne barwniki do jajek są bezpieczne dla dzieci i dorosłych. Powstają z produktów, które spożywam na co dzień. Nie uczulają, a to dla mnie bardzo ważne. Zabawa łupinami cebuli, kapustą lub plastrami buraka, to rewelacyjne zajęcie dla dzieci. Nie trzeba się martwić, że maluchy włożą rączkę do buzi (przecież to naturalne produkty).
Jak utrwalić naturalne barwniki do jajek?
We wszystkich ww. przepisach zalecałam dodanie do wywarów po łyżce octu. To właśnie ocet zabezpieczy kolor kraszanek. Dodatkowo jajka po farbowaniu można delikatnie natrzeć olejem. Ten zabieg nada kraszankom delikatny połysk.
Znasz inne przepisy na farbowanie jajek? Podziel się! Czekam na Twój komentarz i opinię.
Można też namoczyć pokrojona paprykę i włożyć jajka. Wyjdzie jasno czerwony kolor.
Tego pomysłu nie znałam 🙂 Dzięki!
O szpinaku nie słyszałam 🙂 To wyjdzie chyba jasny zielony.
Tak, raczej jasny 🙂