choinki z ciasta francuskiego, boże narodzenie, święta, prosta kuchnia, gotowanie, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam

Choinki z ciasta francuskiego

11 komentarzy

Zostało kilka dni do Wigilii. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Z pewnością macie sprawdzone przepisy na ciasta i pierniki. Ulubione, rodzinne, wyjątkowe. Co roku staram się wymyślić zabawne dodatki.  Małe, słodkie elementy, które urozmaicą świąteczny stół. Przygotowałam szybki kurs, jak zrobić choinki z ciasta francuskiego. Zapraszam.

 

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • patyki do szaszłyków;
  • pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji;

 

Choinki z ciasta francuskiego - przepis krok po kroku

Ciasto francuskie potnij na paski o szerokości ok. 1 - 1,5 cm. Jeśli masz ciasto w płatach, połącz pojedyncze, krótkie paski w jeden dłuższy. Nabij plasterki na patyk tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Ułóż choinkę na folii lub papierze do pieczenia i posmaruj krawędzie wodą. Możesz posypać całość cukrem lub zostawić bez dodatków.

choinki z ciasta francuskiego, boże narodzenie, święta, prosta kuchnia, gotowanie, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam 1

Wstaw choinki na 20 minut do piekarnika przy temperaturze 180°C.

UWAGA! Czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju ciasta. Bazuj na wskazaniach producenta. Zawsze na opakowaniu ciasta producent umieszcza takie informacje.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Jak to zrobić? To proste 🙂

Wystarczy w garnku zagotować wodę, a następnie postawić na nim metalową miskę i  wrzucić do niej czekoladę. Czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary. Strzykawkę napełnij czekoladą i dekoruj choinki. Wystarczy postawić kilka czekoladowych kropek. Choinki można również ozdobić lukrem i  posypać np. wiórkami kokosowymi, które będą imitować śnieg.

choinki z ciasta francuskiego, boże narodzenie, święta, prosta kuchnia, gotowanie, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam 2

Po 10 minutach czekolada zastygnie i przygotowania  można uznać za zakończone. Choinki można postawić np. wbijając w ciasto lub umieszczając w szklance. Można również ułożyć na paterze. Wisienką na torcie będą satynowe kokardki zawiązane na patykach. Takie dodatki zawsze dobrze wyglądają.

choinki z ciasta francuskiego, boże narodzenie, święta, prosta kuchnia, gotowanie, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam 3

Jak Wam się podoba ten pomysł? Macie ochotę na choinki z ciasta francuskiego? Moim zdaniem to jeden z prostszych deserów, który spełnia funkcję dekoracji. Dajcie znać co o tym myślicie? Czekam na Wasze komentarze. Zajrzyjcie również do wpisu ŚWIĄTECZNE DEKORACJE DIY, w którym pokazałam jak wykonać ozdoby z papierowych ręczników (tak, tak, ręczników).

Pozdrawiam,

Hania

3.5
2
głosów
Oceń wpis:

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
11
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x