Zbliżają się sylwestrowe imprezy, spotkania, bankiety. Proste paluszki z ciasta francuskiego są wprost obowiązkowe na takich przyjęciach. Przygotowanie zajmuje kilka minut i jest banalnie proste. Każdy sobie poradzi z przepisem. Zapewniam!
Paluszki z ciasta francuskiego – krok po kroku
- Kup mrożone ciasto francuskie. Wybierz takie, które ma najkrótszą listą składników. Nie oszukujmy się! Nie kupimy czegoś super zdrowego, ale z tych wszystkich produktów warto wybrać te najmniej naszpikowane dodatkami. Tym bardziej jeśli przekąski będą serwowane dzieciom.
- Rozwiń ciasto i pokrój je na mniejsze kwadraty. Nie będę sugerować formatu. Jakbyś nie zrobiła to i tak będzie dobrze. Wyjdą krótsze lub dłuższe paluszki. To nie fabryka i nikt nie stoi z linijką 🙂
- Ciasto posyp cynamonem i brązowym trzcinowym cukrem. Jeśli nie masz trzcinowego spokojnie użyj zwykłego, białego cukru. Przyklep cukier tak, aby wbił się w ciasto. Dzięki temu nie spadnie podczas zwijania.
- Potnij kwadraty na paski o szerokości 1 – 2 cm. Ponownie podkreślam, nieważne wymiary. Jak będą miały 0,5 cm też będą dobre! Zwijamy. Ta, ta, ta… „Jak zwijamy?” 🙂 Trzymamy jeden koniec, a drugi kręcimy w prawo lub lewo i już.
- Takie zawijasy ułóż na papierze do pieczenia umieszczonym na blaszce.
- Posmaruj wierzch zawijasów mlekiem (nie ważne ile % tłuszczu) lub białkiem jajka i włóż do piekarnika na 15 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180°C.
- Wyjmij. Poczekaj aż wystygną i przełóż do miski lub kubeczka.
Alternatywne dodatki
Paski można posypać żółtym serem lub papryką, ziołami, pietruszką. W ten sposób możesz uzyskać kilka kolorowych rodzajów.
Miłego pieczenia!
Hania