domowy kisiel, prosty przepis, zdrowe składniki, gotowanie, owoce, mąka ziemniaczana - haart.pl blog diy zrób to sam

Przepis na domowy kisiel z owocami DIY

3 komentarze

Sklepowe półki uginają się od super kolorowych, pachnących słodyczy. Niestety oprócz fantastycznych opakowań nie mają zbyt wiele do zaoferowania. Barwniki, słodziki, konserwanty, itp. Wiele osób uważa, że domowy kisiel jest jedną z mniej szkodliwych słodkich przekąsek i można go zaserwować dwulatkowi. Sprawdźmy to.

Domowy kisiel

Jakie opcje są dostępne w sklepach spożywczych? Nieciekawe.

Duży kisiel o smaku malinowym

skrobia,  regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: antocyjan (chemiczny dodatek  oznaczony E-163) kurkumina; aromat, substancja wzbogacająca: witamina C, proszek malinowy 0,1% (malina, skrobia, cukier).

Kisiel z kawałkami owoców

Cukier, skrobia, 2.9% jabłko suszone, 1.9% wiśnia liofilizowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, sól, barwniki: antocyjan (chemiczny dodatek  oznaczony E-163), czerwień koszenilowa, substancja wzbogacająca: witamina C.

Kisiel o smaku malinowym

Sól, cukier, maltodekstryna, skrobia ziemniaczana, aromat, witamina C, regulator kwasowości, koncentrat soku jabłkowego, kwas karminowy, karmin (obecnie karmin jest produkowany syntetycznie. Stosowany jest do produkcji farb, barwienia tkanin, symbol E-120).

Wniosek? Czasem warto przygotować prawdziwy domowy kisiel: z pachnącymi owocami, z taką ilością cukru jaką uznamy za odpowiednią dla naszych maluchów, bez sztucznych barwników i  aromatów. Wystarczy zaopatrzyć się w owoce, cukier i mąkę ziemniaczaną. To naprawdę proste!

Domowy kisiel – składniki

domowy kisiel przepis czarna i czerwona porzeczka
  • dwie szklanki owoców;
  • trzy szklanki wody;
  • 3-4 łyżki cukru;
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • kilka owoców do dekoracji;

Użyłam mrożonych malin, które dojrzewały w babcinym sadzie, można je zastąpić porzeczkami, truskawkami, jeżynami lub innymi owocami. Latem oczywiście polecam świeże owoce.

Domowy kisiel – krok po kroku

Owoce ugotuj z cukrem w 2,5 szklanki wody. Jeśli chcesz, aby kisiel zawierał większe kawałki owoców, gotuj krócej. Jeśli zależy ci na gładkiej masie, możesz zmiksować owoce po ugotowaniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z ½ szklanki wody i dolej do gotujących się owoców, ciągle mieszając. Gotuj całość na bardzo małym ogniu, aż kisiel stężeje. Przedstawiam nasz DOMOWY KISIEL 🙂 Cudowny!

domowy kisiel maliny

Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery. Zapraszam do działu KUCHNIA. Masz ochotę na więcej pomysłów? Zapraszam na mój profil Pinterest. Zachęcam do OBSERWOWANIA, dzięki temu będziesz na bieżąco z moimi inspiracjami.

Pozdrawiam,

Hania

5 2 głosów
Oceń wpis:

guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

3 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
3
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x