Kasza jaglana to świetny składnik deserów. Coraz częściej pojawia się w kulinarnych propozycjach i mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi, zyska kolejnych fanów. Wykorzystałam same zdrowe składniki, a odrobina kakao zapewniła czekoladowy smak.
Deser z kaszy jaglanej - najlepszy na zimno
Za co lubię ten deser? Po pierwsze, można go przygotować kilka godzin przed imprezą. Spokojnie czeka w lodówce, a ja mogę się zająć innymi sprawami. Po drugie, jest idealny na ciepłe dni, ale nie rozpuści się jak lody. Po trzecie, jest gęsty, intensywny i nawet niewielka ilość zaspokoi głód.

Składniki
- 2 banany;
- 4 łyżki cukru pudru;
- 8 łyżek kaszy jaglanej;
- 4 łyżki płatków owsianych;
- 2 szklanki mleka;
- 2 łyżeczki kakao;
Kasza jaglana na słodko - przepis
Kaszę jaglaną wypłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie wsyp do garnka razem z płatkami owsianymi i zalej mlekiem. Gotuj całość na małym ogniu, aż będzie miękka i gotowa. Zazwyczaj zajmuje to ok. 15 minut.
Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj cukier oraz kakao. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Całą masę miksuj przez kilka minut na średnich obrotach. Masa powinna być gładka. Na koniec obierz dwa banany i pokrój na plasterki. W małych salaterkach ułóż po kilka plasterków, a resztę dodaj do masy jaglanej. Ponownie użyj miksera, a gdy masa będzie jednolita przełóż do salaterek. Na górze połóż kawałki czekolady i wstaw do lodówki.

Deser z kaszy jaglanej z bananami jest słodki i sycący. Mam nadzieję, że wypróbujecie i go polubicie. Zachęcam do sprawdzenia przepisu na deser z płatków owsianych, których nawet nie musicie piec. Jeśli lubicie ciasto francuskie, to mam pomysł na urocze serca DIY.
Smacznego!