Przygotowania do świąt w pełni. Zakupy, sprzątanie, planowanie. Jak zwykle wyjeżdżamy na święta do rodziców, więc o wielkim gotowaniu nie ma mowy. Zaplanowałam kilka potraw, które przygotuję przed światami, zapakuję w wielkie torby i szczęśliwie dostarczę na mazurski świąteczny stół. Będą to m.in. trufle z Bailey's.
Trufle świąteczne z Bailey's
Zdradzę Wam przepis na moje trufle z Bailey's. To szybki i łatwy przepis bez gotowania. Na bazie tego przepisu często tworzę nowe wersje: z orzechami włoskimi, migdałami lub innymi dodatkami, które właśnie wpadną mi w ręce.
Trufle - składniki
- 0,5 kostki masła;
- 2 łyżki kakao;
- 100 g herbatników (1 małe opakowanie);
- wafle - 1 duży płatek ok. 36 g (można zastąpić kilkoma biszkoptami);
- 6 łyżek Bailey's;
- garść rodzynek;
- 5 łyżek cukru pudru;
- tabliczka gorzkiej czekolady;
Trufle – przygotowanie
- Rodzynki zalej Bailey's i odstaw na pół godziny.
- W wysokim naczyniu zmiksuj herbatniki i wafle. Powinien powstać sypki proszek.
- W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i kakao.
- Dodaj masę do zmiksowanych herbatników i wafli.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do masy.
- Wlej Bailey's z rodzynkami i wymieszaj całość na gładką masę. Ilość alkoholu zależy od indywidualnych preferencji.
- Wstaw masę do lodówki na pół godziny.
- Formuj małe kulki i obtaczaj w cukrze pudrze.
- Układaj w papilotkach.
Trufle są idealnym deserem na świąteczny stół. Delikatne, eleganckie. Możesz część obsypać kakao i uzyskasz czarno-białe kulki. Do części możesz dodać orzechy i już będą trzy wersje trufli.
Smacznego i Wesołych Świąt!