Strona główna » Podanie arbuza na 5 sposobów

Podanie arbuza na 5 sposobów

by HAART
podanie arbuza na 5 sposobów, do jedzenia, jako dekoracja, instrukcja krok po kroku, idealny owoc na gorące dni, lato - haart.pl blog diy zrób to sam

Arbuz w 92% składa się z wody i w upalne dni, dobrze schłodzony, jest jednym z najlepszych deserów. Uwielbiam jego słodycz. Jest wiele sposobów na ciekawe podanie arbuza. Może grać pierwsze skrzypce lub być tylko dekoracją. W  Warszawie wyjątkowe upały. Żar się leje z nieba. Idealny moment na pokazanie kilku pomysłów na wyeksponowanie arbuza.

 

Podanie arbuza na 5 sposobów

 

1. Tort z arbuza

Arbuz i śmietana 36%. Tylko tyle potrzebujesz do wykonania wyjątkowego tortu z arbuza. Odetnij całą zieloną skórę i uformuj walec.  Ubitą śmietaną wysmaruj całość, a na górze ułóż kilka owoców. Dokładny przepis ze zdjęciami znajdziesz TU.

 

2. Pojemnik na napoje

Odetnij górę arbuza i wytnij wnętrze. Można to zrobić nożem lub wydrążyć dużą łyżką. Zamontuj kranik i ustaw w stabilnym pojemniku np. misce lub wiaderku. Do środka wlej ulubiony napój. Brzmi trochę skomplikowanie, ale FILM przedstawia krok po kroku wszystkie etapy.

 

3. Miska z arbuza

Przetnij arbuza na pół. Łyżką do lodów wydrąż wnętrze. Powstaną arbuzowe kulki. Wymieszaj je z innymi owocami np. winogronami, kawałkami ananasa lub jabłka i ułóż do miski z arbuza. Zdjęcie przedstawia „poukładaną” wersję, ale polecam wymieszanie owoców.

 

4. Galaretka w arbuzie

W tym przypadku, arbuz służy tylko do podania galaretki. Wygląda świetnie i dlatego umieściłam go w tym zestawieniu. Co trzeba zrobić? Przetnij arbuza na pół. Wydrąż wnętrze. Przygotuj czerwoną galaretkę, np. truskawkową. Wlej chłodny płyn do połówek arbuza i zostaw w lodówce na kilka godzin. Potnij deser na kawałki i ułóż na talerzu. Polecam FILM z galaretką w wersji alkoholowej lub ZDJĘCIA w wersji bezalkoholowej.

 

5. Mój ulubiony sposób na arbuza

Mam swój prosty sposób na ciekawą prezentację arbuza.  Kroję arbuza na plastry o szerokości ok. 1 – 1,5 cm. Układam na desce do krojenia i wycinam różne kształty. Do wycinania używam małymi foremek: serca, gwiazdy, koła. Układam na paterze lub nabijam na patyczki. Resztki arbuza miksuję i podaję w formie soku.

podanie arbuza na 5 sposobów, do jedzenia, jako dekoracja, instrukcja krok po kroku, idealny owoc na gorące dni, lato - haart.pl blog diy zrób to sam 1podanie arbuza na 5 sposobów, do jedzenia, jako dekoracja, instrukcja krok po kroku, idealny owoc na gorące dni, lato - haart.pl blog diy zrób to sam 2podanie arbuza na 5 sposobów, do jedzenia, jako dekoracja, instrukcja krok po kroku, idealny owoc na gorące dni, lato - haart.pl blog diy zrób to sam 3

Jaki Ty masz sposób na podanie arbuza? Bawisz się w ciekawe podanie, czy po prostu kroisz na kawałki?

Pozdrawiam,

Hania

5 1 głos
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

9 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Polenka
8 lat

Uwielbiam wyjadać ćwiartki! Później ręce lepią się od soku, a twarz i ubranie jest brudne. Ale chyba w tym jest największa zabawa. A zapomniałabym o wydłubywaniu pestek 🙂

Ania
Ania
8 lat

Kroję na plasterki i wbijam w skórę patyki do lodów.

Ania G
Ania G
8 lat

Za samym arbuzem nie przepadam, ale jak patrzę na Twoje dzieła, to aż bym go kupiła. Swoją drogą od dawna chciałam spróbować DIY i do tej pory jakoś nie wiedziałam w co uderzyć. Dałaś mi trochę inspiracji, dzięki

Cammy
8 lat

Pyszności!! 🙂

Buziaki Kochana!!

Dominika Iglowa
Dominika Iglowa
8 lat

I gdzie ja tu teraz arbuza dostanę jesienią?! Arbuzowe serduszka skradły moje serducho! 🙂

9
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x