Na sylwestrową imprezę polecam szybkie ciasteczka z czekoladą. 10 minut w piekarniku i można stawiać na stole. Pokażę, jak zawiązać dekoracyjne wstążeczki i czym najlepiej zrobić dziurki w ciasteczkach.
Ciasteczka sylwestrowe
Składniki
- 300 g mąki;
- 150 g masła;
- 150 g cukru;
- 50 g startej czekolady;
- 2 jajka;
Ciasteczka sylwestrowe – przepis krok po kroku
150 g miękkiego masła utrzeć z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Dodać 2 jajka i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę i zagnieść ciasto. Na koniec dodać startą czekoladę. Zamiast czekolady można dodać orzechy.
Ciasto rozwałkować, wyciąć gwiazdki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do wykonania idealnych dziurek (przez które przeciągniemy po upieczeniu wstążeczki) najlepiej użyć szerokiej słomki do napojów. Słomkę wcisnąć w wycięte gwiazdki tworząc po dwie dziurki na każdym ciastku. Słomki idealnie do tego pasują, bo ciasto zostaje w słomce, a krawędzie dziurek są gładkie i równe.
Piec 10 minut w temperaturze 200ºC.
Ciastka wyjąć z piekarnika, wystudzić, ułożyć stosy po 2 – 3 sztuki i przeciągnąć przez dziurki dekoracyjne tasiemki. Do wstążeczek można przywiązać karteczki z imionami gości i ułożyć na talerzykach. Dwa w jednym – słodycze i wizytówki 🙂
Życzę Wam wyjątkowego Sylwestra i cudownego roku 2016. Dziękuję, że ze mną jesteście i dajecie tyle pozytywnych emocji. Wierzę, że 2016 będzie przełomowy!
Hania
Ciekawy pomysł – muszę wypróbować ten przepis 🙂 Pewnie nie zdążę na sylwka ale w nowym roku będzie idealnie pasować!
Zdały egzamin 🙂
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Pyszne 🙂 i faktycznie szybkie w przygotowaniu.. idealne do upieczenia w leniwe niedzielne (albo świąteczne.. jak dziś) popołudnie.
Super. Bardzo się cieszę 🙂