Batoniki owsiane to zawsze dobry pomysł. Najlepiej przygotować dużą blaszkę, bo znikają w zastraszającym tempie. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dwie ogromne zalety deserów bez gotowania.
Czekoladowe batoniki owsiane
Batoniki owsiane – składniki
- 4 szklanki płatków owsianych;
- 2 szklanki orzechów;
- 110 g masła;
- ½ szklanki cukru pudru;
- ½ szklanki miodu;
- 3 łyżeczki (czubate) kakao;
- 100 g gorzkiej czekolady;
Batoniki owsiane – przepis krok po kroku
Masło rozpuścić w dużym garnku. Dodać cukier puder i mieszać, aż się rozpuści. Wlać miód oraz trzy czubate łyżeczki kakao. Dobrze wymieszać, aby nie zostały grudki kakao. Można je przesiać przez sitko. Całość zagotować na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Powinna powstać kakaowa masa jak na polewę.
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wrzucić do masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt batoników z kawałkami czekolady, to czekoladę wrzucić do masy na sam koniec (po podaniu orzechów i płatków owsianych).
Przygotować dwie szklanki orzechów. Najlepiej wymieszać swoje ulubione orzechy i bakalie (włoskie, laskowe, rodzynki, żurawinę) – to, co lubimy najbardziej. Orzechy i bakalie wymieszać z 4 szklankami płatków owsianych. Całość wsypać do garnka z gorącą czekoladową masą i dobrze wymieszać.
Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię i zostawić do wystygnięcia. Po kilku godzinach pokroić na mniejsze kawałki. W ciepłe dni najlepiej trzymać w lodówce. Można podawać jak ciasto lub zawinąć w papierki jak batoniki.
Batoniki owsiane, to świetny deser do pracy i szkoły. Wystarczy zapakować w papier śniadaniowy i włożyć do torby. Lubię takie rozwiązania. Słodycze na cały tydzień. Szybko, łatwo i zdrowo. Przepis wykorzystałam na urodzinach syna. Dzieci były zachwycone. Polecam również przepis na kruche ciasteczka.
Czekam na Wasze opinie i propozycje podania. Smacznego dnia 🙂
Hania #haartpl
Uwielbiam takie słodkości. Wyglądają niesamowicie smacznie 🙂 Muszę koniecznie spróbować!
Polecam. Są świetne. Mój syn je uwielbia 🙂
Chętnie bym spróbowała!
Do dzieła 🙂 Pozdrawiam. Hania
koniecznie muszę zrobić je samemu 🙂
🙂
Trochę zmienię przepis pod siebie i na pewno zrobię! Dziękuję za inspirację! Wyglądają przepysznie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Super. Jak ich konsystencja? Bardzo się kruszą? Czy kroja się w porządku. Mam złe wspomnienia z kruszącymi się batonikami…a te wyglądają fajnie 🙂
Trochę się kruszą (przy krojeniu) ale bez przesady. Ważne, aby po wlaniu masy do foremki, mocno ją „ścisnąć”. Uciskałam łyżką kawałek, po kawałku. Usunęłam wolne przestrzenie i dzięki temu masa była bardziej zwarta.
Pozdrawiam 🙂
Super! Dzieki za odpowiedz!! Może wypróbuje!
Świetnie podane wyglądają pięknie i smacznie:-)
Dziękuję 🙂
Wyglądają przepysznie!
Dzięki! 🙂
Wczoraj dla klienta pisałam o odżywianiu w stylu wellnes 😉 Spadł mi z nieba Twój wpis, bo tak się natchnęłam, że szukałam czegoś dobrego. Podobne batony kiedyś już robiłam, chętnie wezmę je na kuchenny warsztat 🙂
SUPER! Bardzo się cieszę 🙂
Wyglądają super. Bardzo lubię tego typu słodycze, batoniki owsiane są zdecydowanie wczołówce 🙂
Super! 🙂
Cały czas szukam przepisu na idealne batoniki owsiane i już mam kolejny do wypróbowania 🙂
Bardzo sie ciesze 🙂 Smacznego!
Batoniki i ciastka owsiane uwielbiam. Właśnie wyjęłam z piekarnika ciastka 😉 Twoje batoniki prezentują się pysznie 🙂 Ja robię podobne, ale bez pieczenia.
Hej, moje też sa bez pieczenia 🙂 Pozdrawiam Hania