Prosty przepis ograniczający się do kilku składników. Nie wymagają proszku do pieczenia, a ilość cukru można swobodnie regulować. Serniczki to świetny pomysł na urodziny maluchów, przyjęcia i imprezy na stojąco. Nie potrzebujecie talerzy ani łyżeczek. Małe porcje prosto do ręki.
Składniki
- 2 x 220 g półtłustego twarogu;
- Białko z 1 jajka;
- Opakowanie ciasteczek owsianych lub herbatników ok. 120-150g;
- ½ szklanki cukru pudru;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- Owoce (brzoskwinie z puszki);
Serniczki - przepis krok po kroku
- Mielimy lub dokładnie rozgniatamy twaróg.
- Dodajemy cukier puder, białko i mąkę.
- Mieszamy na gładką masę. Nastawiamy piekarnik na 120ºC.
- Owsiane ciasteczka rozgniatamy i układamy w papilotkach.
- Górę wypełniamy masą twarogową.
- Sernik nie urośnie wiec pamiętajcie, że wysokość deseru będzie taka jak przed pieczeniem.
- W środek każdego sernika wkładamy owoce.
- Można przygotować za jednym podejściem kilka kolorowych wersji. Do części dodać brzoskwinie, truskawki, porzeczki lub rodzynki.
- Na koniec można posypać tartą czekoladą lub grubym cukrem.
- Przygotowałam dwie wersje: z mango i rodzynkami oraz z brzoskwinią.
- Pieczemy 25-30 minut we wcześniej nastawionej temperaturze i podajemy dobrze schłodzone.
Życzę smacznego pieczenia i dobrej zabawy. Dajcie znać czy podoba się Wam ten pomysł. Przed świętami planuję jeszcze kilka wpisów z prostymi przepisami na szybkie smakołyki. Szybkie w wykonaniu ale zdrowe 🙂 Jeśli macie ciekawe, sprawdzone przepisy, piszcie w komentarzach. Chętnie wypróbuję i podzielę się z Wami doświadczeniami.
Miłego dnia!
Hania