Strona główna Kuchnia Pieczona ryba z pesto i pomidorami

Pieczona ryba z pesto i pomidorami

by HAART
Pieczona ryba z pesto i pomidorami

Ryba z pesto chodziła za mną od jakiegoś czasu. Do wakacji często gościła w naszym domu, a potem nasze drogi się rozeszły. Właściwie nie wiem dlaczego. Zachłysnęłam się innymi pomysłami i zapomniałam o sprawdzonym przepisie. Naprawiam błąd i dziele się z Wami przepisem na pieczoną rybę z pesto i pomidorami.

 

Ryba z pesto – składniki

  • 6 grubych płatów mrożonej ryby (wybrałam polędwiczki z morszczuka)
  • 6 łyżeczek pesto (łyżeczka na płat)
  • 6 plastrów pomidora (każdy o grubości ok. 0,5 cm)
  • sól i pieprz

Mrożona ryba z pesto

 

Ryba z pesto – krok po kroku

Przepis podrzuciła mi koleżanka, ale wiem, że pochodzi z książki “Rodzinna kuchnia Lidla”. Możliwe, że wcześniej funkcjonowała również w innych książkach i programach. To prosty przepis z minimalną ilością składników, a co za tym idzie, zawsze wychodzi.

W dużej formie ułożyłam 6 polędwiczek z morszczuka. Nie rozmrażałam ryby. Posypałam solą i pieprzem. Na każdy płat położyłam łyżeczkę zielonego pesto i roztarłam na całej powierzchni. Pesto możecie przygotować samodzielnie lub iść za moim przykładem i skorzystać z gotowego. Mamy kilka ulubionych marek, ale zdecydowanie wygrywa pesto widoczne na zdjęciach. Nasz syn je uwielbia, zarówno z makaronem jak i świeżym pieczywem. Jeśli mamy mniej płatów ryby można się trzymać zasady, że na każdy płat kładziemy jedną łyżeczkę pesto.

Ryba z pesto

Pomidora pokroiłam w plastry o grubości ok. 0,5 cm i ułożyłam na rybie. Na każdy płat przypadał jeden plasterek. Jeśli nie macie pomidorów, można przygotować morszczuka z samym pesto. Muszę jednak przyznać, że pomidor nawilża rybę i danie jest dużo smaczniejsze.

Ryba z pesto i pomidorami

Wstawiałam całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.C i piekłam przez 20-30 minut. Ryba szybko się rozmroziła i w brytfannie pojawiło się sporo wody. Dzięki temu danie nie było suche. Woda spokojnie parowała w trakcie pieczenia.

Pieczona ryba z pesto oraz pomidorami

Jak podawać rybę z pesto i pomidorami?

Rybę z pesto można podać z ryżem, kaszą kus kus lub jaglaną. U nas najczęściej występuje z ryżem. Do pieczonej ryby świetnie pasują warzywa gotowane na parze. Jest pyszna i bez dodatków również sobie poradzi. Macie więc sporo możliwości.

Pieczona ryba z pesto i pomidorami.

Ryba z pesto i pomidorami. Pieczony morszczuk

Jakie ryby lubicie najbardziej i w jakiej formie lądują na Waszym stole?

Sprawdź również...

avatar
Pichceniomania
Gość

Świetna rybka, super przepis 🙂

Ann
Gość
Ann

Podoba mi się przepis, a szczególnie to, że używamy mrożonej ryby, czyli nie trzeba wcześniej pamiętać o jej rozmrożeniu 🙂

Pełnia Smaków
Gość

Ale pyszna inspiracja 🙂

Katarzyna
Gość

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Z szafy od Żyrafy
Gość

dziś trafiam na blogach na same przepisy i aż mi burczy w brzuchu 😉 wygląda smakowicie 🙂

Kondziu
Gość
Kondziu

Takie dania kojarzą mi się z wakacjami… Chciałoby się już nad morze… 🙂

Bea
Gość

Dobra rybka nie jest zła 🙂 chyba kiedyś wypróbuję 🙂

Maria
Gość
Maria

Dzięki za pomysł na obiad 😉

Aleksandra Załęska
Gość
Aleksandra Załęska

Uwielbiam pesto 🙂 Z rybą go jeszcze nie jadłam, pora nadrobić 🙂 Przepis super 🙂

Paulina
Użytkownik

bardzo prost i na bank pyszne!

jozef-kz
Gość
jozef-kz

Wygłada super 😀 nic tylko pałaszować :p

Aby strona działała prawidłowo, w celu analizy ruchu oraz korzystania z narzędzi marketingowych wykorzystywane są pliki cookies. OK, rozumiem. Więcej...

haart hanna kozlowska popup facebook

HAART logotyp 370x102 - haart.pl blog diy zrób to sam

 

Lubisz DIY? Zostań ze mną na dłużej i obserwuj HAART na Facebook'u. Dołącz do ok. 15 000 fanów mojego bloga. Bądź na bieżąco, komentuj i dziel się swoimi pomysłami w grupie "Pokaż co potrafisz DIY z HAART". Serdecznie zapraszam!