Strona główna » Pieczona ryba z pesto i pomidorami

Pieczona ryba z pesto i pomidorami

by HAART
Pieczona ryba z pesto i pomidorami

Ryba z pesto chodziła za mną od jakiegoś czasu. Do wakacji często gościła w naszym domu, a potem nasze drogi się rozeszły. Właściwie nie wiem dlaczego. Zachłysnęłam się innymi pomysłami i zapomniałam o sprawdzonym przepisie. Naprawiam błąd i dziele się z Wami przepisem na pieczoną rybę z pesto i pomidorami.

Potrzebne składniki

  • Grube płaty mrożonej ryby (wybrałam polędwiczki z morszczuka) – 6 szt.
  • 6 łyżeczek pesto (łyżeczka na płat)
  • 6 plastrów pomidora (każdy o grubości ok. 0,5 cm)
  • sól i pieprz
surowe filety morszczuka w brytfannie

Ryba z pesto – krok po kroku

Przepis podrzuciła mi koleżanka, ale wiem, że pochodzi z książki „Rodzinna kuchnia Lidla”. Możliwe, że wcześniej funkcjonowała również w innych książkach i programach. To prosty przepis z minimalną ilością składników, a co za tym idzie, zawsze wychodzi.

W dużej formie ułożyłam 6 polędwiczek z morszczuka. Nie rozmrażałam ryby. Posypałam solą i pieprzem. Na każdy płat położyłam łyżeczkę zielonego pesto i roztarłam na całej powierzchni. Pesto możecie przygotować samodzielnie lub iść za moim przykładem i skorzystać z gotowego. Mamy kilka ulubionych marek, ale zdecydowanie wygrywa pesto widoczne na zdjęciach. Nasz syn je uwielbia, zarówno z makaronem jak i świeżym pieczywem. Jeśli mamy mniej płatów ryby można się trzymać zasady, że na każdy płat kładziemy jedną łyżeczkę pesto.

glazura z pesto

Pomidora pokroiłam w plastry o grubości ok. 0,5 cm i ułożyłam na rybie. Na każdy płat przypadał jeden plasterek. Jeśli nie macie pomidorów, można przygotować morszczuka z samym pesto. Muszę jednak przyznać, że pomidor nawilża rybę i danie jest dużo smaczniejsze.

przygotowana do pieczenia potrawa z pomidorami
ryba z pesto jako glazurą i pomidorami, zapiekana, przepis

Wstawiałam całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piekłam przez 20-30 minut. Ryba szybko się rozmroziła i w brytfannie pojawiło się sporo wody. Dzięki temu danie nie było suche. Woda spokojnie parowała w trakcie pieczenia.

ryba z pesto, pieczenie morszczuka w brytfannie

Jak podawać rybę z pesto i pomidorami?

Rybę z pesto można podać z ryżem, kaszą kus kus lub jaglaną. U nas najczęściej występuje z ryżem. Do pieczonej ryby świetnie pasują warzywa gotowane na parze. Jest pyszna i bez dodatków również sobie poradzi. Macie więc sporo możliwości.

ryba z pesto i pomidorami, danie obiadowe, przepis
ryba z pesto i pomidorami na obiad, przepis

Jakie ryby lubicie najbardziej i w jakiej formie lądują na Waszym stole?

0 0 głosów
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

21 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Pichceniomania

Świetna rybka, super przepis 🙂

Ann
Ann
5 lat

Podoba mi się przepis, a szczególnie to, że używamy mrożonej ryby, czyli nie trzeba wcześniej pamiętać o jej rozmrożeniu 🙂

Pełnia Smaków

Ale pyszna inspiracja 🙂

Katarzyna
5 lat

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Z szafy od Żyrafy

dziś trafiam na blogach na same przepisy i aż mi burczy w brzuchu 😉 wygląda smakowicie 🙂

Kondziu
Kondziu
5 lat

Takie dania kojarzą mi się z wakacjami… Chciałoby się już nad morze… 🙂

Bea
5 lat

Dobra rybka nie jest zła 🙂 chyba kiedyś wypróbuję 🙂

Maria
Maria
5 lat

Dzięki za pomysł na obiad 😉

Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lat

Uwielbiam pesto 🙂 Z rybą go jeszcze nie jadłam, pora nadrobić 🙂 Przepis super 🙂

Paulina
5 lat

bardzo prost i na bank pyszne!

jozef-kz
5 lat

Wygłada super 😀 nic tylko pałaszować :p

21
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x