Dwa miesiące temu przygotowałam szybki i efektowny deser na imprezę urodzinowa syna. Podzielę się z Wami tym pomysłem, bo każdy kto potrafi zaparzyć herbatę, poradzi sobie z przygotowaniem.
Galaretka z owocami, bo o niej mowa, nie jest wielkim wyzwaniem. Wystarczy kupić galaretki w proszku, zalać gorącą wodą wg wskazań producenta, wymieszać i przelać do szklanek. To tradycyjna wersja. Cały efekt robi sposób podania deseru.
Pomysł na podanie galaretki
Na przyjęciach sprawdzają się przekąski i małe desery. Nie lubię wielkich porcji, bo zawsze mam wyrzuty sumienia, że zostawiam coś na talerzu. Dlatego lubię małe wersje słodyczy i szukam ciekawych pomysłów na ich podanie. Serwowałam już galaretki w niewielkich kryształowych kieliszkach, ale tak wykwintna oprawa nie miała racji bytu na dziecięcych urodzinach. Kupiłam 50 kieliszków z tworzywa sztucznego. Wybrałam wersję bez nóżki tak, aby nie przypominały tradycyjnych kieliszków, a kojarzyły się z mini szklankami. Zapłaciłam 6 zł za komplet (cena w lokalnym sklepie), a po imprezie miałam dużo mniej zmywania.
Deser na imprezę, krok po kroku
Wybrałam dwa smaki galaretek: cytrynową i truskawkową. Rozpuściłam cytrynową galaretkę w 1 ½ szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszałam, wystudziłam i wlałam do kieliszków, ale tylko do połowy.
W zimnej wodzie wypłukałam czerwone porzeczki i do każdego kieliszka wrzuciłam po 4-5 sztuk. Porzeczki można zastąpić innymi owocami: truskawkami, malinami, bananami. UWAGA! Należy unikać ananasa i kiwi, bo niestety galaretka nie zastygnie.
Galaretki wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Po godzinie przygotowałam drugą galaretkę, truskawkową. Rozpuściłam w 1 ½ szklanki gorącej wody, wystudziłam i dopełniłam nią kieliszki z żółtą galaretką i porzeczkami. Wstawiałam do lodówki na kolejną godzinę. Proste, prawda?
Galaretki to świetny deser na imprezy. Zwłaszcza, gdy porcje są małe i ciekawie podane. Dzieciaki były zachwycone i jak najszybciej chciały się dostać do owoców. W gorący, lipcowy dzień były super orzeźwiającym deserem. W chłodniejsze dni można dodać na górę bitą śmietanę i posypać całość tartą czekoladą. Na urodzinach sprawdzą się również batoniki owsiane i banany w czekoladzie. Sprawdź przepisy!
Masz swój patent na małe desery? Podziel się z nami 🙂
#haartpl