Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia to numer jeden w mojej książce kucharskiej. Sprawdzony, najlepszy i do tego bez zbędnych dodatków. Jest świetną bazą do tortów, ale również do zwykłych, przekładanych galaretką lub kremem ciast. Jeśli raz spróbujesz, to zapewniam, że zostanie w Tobą na zawsze. Najlepszy!
Składniki na biszkopt bez proszku do pieczenia
- 5 średnich jaj;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 3/4 szklanki mąki tortowej ;
Biszkopt krok po kroku
Zaczynamy od jajek. Oddziel żółtka od białek, pamiętając aby białka wbić od razu do wysokiego naczynia, bo za chwilę będziesz ubijać pianę. Wyjmij mikser i przygotuj 3/4 szklanki cukru.
Białka ubij na sztywną pianę. Zajmie to chwilkę, ale to jedyna tak nudna czynność w pieczeniu biszkopta. Następnie dodawaj do piany cukier. Oczywiście nie wszystko na raz. Najlepiej po 1-2 łyżki i dalej ubijaj pianę. Powinna mieć ładny, błyszczący kolor.
Włącz piekarnik na 170 stopni. Na dnie tortownicy (regulowana, okrągła forma do ciasta) połóż papier do pieczenia.
Wróć do piany z cukrem i dodaj do niej żółtka. Wlewaj partiami, delikatnie mieszając łyżką. Możesz przełożyć całość do większej miski, jeśli naczynie jest prawie pełne.
Następnie przygotuj 3/4 szklanki mąki tortowej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Wystarczy, że do mąki tortowej dosypiesz ziemniaczaną i razem zajmą 1 szklankę. Na sitko wrzucaj po 2-3 łyżki mąki i przesiewaj na pianę z cukrem i żółtkami. Delikatnie mieszaj i dosypuj mąkę. Ciasto powinno być jednolite i lejące.
Pieczenie
Masę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do piekarnika na 35 minut. Powinien być rozgrzany do temperatury 160-170 stopni. Po 35 minutach wykałaczką lub patykiem do szaszłyków sprawdź czy ciasto jest gotowe. Wbij patyczek w środek ciasta. Jeśli będzie suchy, ciasto gotowe. Jeśli będzie oblepiony ciastem, zostaw na kolejne 5 minut w piekarniku.
Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 5-10 minutach wyjmij ciasto.
Pyszne ciasta i desery
Biszkopt bez proszku do pieczenia to mój sprawdzony patent na pyszne torty i ciasta. Nie jest za słodki, zawsze się udaje i nie wymaga wielu godzin pieczenia. Wystarczy przygotować delikatną masę na bazie śmietany, sezonowe owoce, czekoladę i deser gotowy.
Zobacz również mój przepis na ciasteczka owsiane z orzechami oraz deser z płatków w czekoladzie. Na letnie przyjęcia polecam kostki lodu z owocami lub mrożoną kawę.
Wygląda bardzo apetycznie i to bez proszku do pieczenia,niesamowite.
Dzięki 🙂