Strona główna » Najlepszy biszkopt bez proszku do pieczenia

Najlepszy biszkopt bez proszku do pieczenia

by HAART
przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia

Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia to numer jeden w mojej książce kucharskiej. Sprawdzony, najlepszy i do tego bez zbędnych dodatków. Jest świetną bazą do tortów, ale również do zwykłych, przekładanych galaretką lub kremem ciast. Jeśli raz spróbujesz, to zapewniam, że zostanie w Tobą na zawsze. Najlepszy!

Składniki na biszkopt bez proszku do pieczenia

  • 5 średnich jaj;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 3/4 szklanki mąki tortowej ;
przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia

Biszkopt krok po kroku

Zaczynamy od jajek. Oddziel żółtka od białek, pamiętając aby białka wbić od razu do wysokiego naczynia, bo za chwilę będziesz ubijać pianę. Wyjmij mikser i przygotuj 3/4 szklanki cukru.

Białka ubij na sztywną pianę. Zajmie to chwilkę, ale to jedyna tak nudna czynność w pieczeniu biszkopta. Następnie dodawaj do piany cukier. Oczywiście nie wszystko na raz. Najlepiej po 1-2 łyżki i dalej ubijaj pianę. Powinna mieć ładny, błyszczący kolor.

Włącz piekarnik na 170 stopni. Na dnie tortownicy (regulowana, okrągła forma do ciasta) połóż papier do pieczenia.

Wróć do piany z cukrem i dodaj do niej żółtka. Wlewaj partiami, delikatnie mieszając łyżką. Możesz przełożyć całość do większej miski, jeśli naczynie jest prawie pełne.

Następnie przygotuj 3/4 szklanki mąki tortowej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Wystarczy, że do mąki tortowej dosypiesz ziemniaczaną i razem zajmą 1 szklankę. Na sitko wrzucaj po 2-3 łyżki mąki i przesiewaj na pianę z cukrem i żółtkami. Delikatnie mieszaj i dosypuj mąkę. Ciasto powinno być jednolite i lejące.

Pieczenie

Masę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do piekarnika na 35 minut. Powinien być rozgrzany do temperatury 160-170 stopni. Po 35 minutach wykałaczką lub patykiem do szaszłyków sprawdź czy ciasto jest gotowe. Wbij patyczek w środek ciasta. Jeśli będzie suchy, ciasto gotowe. Jeśli będzie oblepiony ciastem, zostaw na kolejne 5 minut w piekarniku.

Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 5-10 minutach wyjmij ciasto.

biszkopt bez proszku

Pyszne ciasta i desery

Biszkopt bez proszku do pieczenia to mój sprawdzony patent na pyszne torty i ciasta. Nie jest za słodki, zawsze się udaje i nie wymaga wielu godzin pieczenia. Wystarczy przygotować delikatną masę na bazie śmietany, sezonowe owoce, czekoladę i deser gotowy.

Zobacz również mój przepis na ciasteczka owsiane z orzechami oraz deser z płatków w czekoladzie. Na letnie przyjęcia polecam kostki lodu z owocami lub mrożoną kawę.

przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia
3.8 5 głosów
Oceń wpis:

Zobacz także...

guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
24.pl
24.pl
3 miesiące

Wygląda bardzo apetycznie i to bez proszku do pieczenia,niesamowite.

Aby strona działała prawidłowo, w celu analizy ruchu oraz korzystania z narzędzi marketingowych wykorzystywane są pliki cookies. OK, rozumiem. Więcej...

2
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x
()
x