Małe, papierowe papilotki kryją cudowny deser bez pieczenia. Szybki, prosty i bardzo smaczny, czyli idealnie spełniający kryteria kuchni HAART. Lubię ten przepis, bo przypomina słodycze, które robiłam w dzieciństwie. Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego albo wafle przekładane kakaową masą? Uwielbiam sentymentalne podróże kulinarne i to jedna z nich.
Deser bez pieczenia
Wydawać by się mogło, że taka słodka przekąska wymaga dużo pracy. Błąd! Jest to jeden z prostszych i zarazem efektownych pomysłów na zwieńczenie obiadu.
Potrzebne składniki
- 1 szklanka cukru;
- 1/2 kostki masła (125 g);
- 6 łyżek mleka;
- 4 łyżki kakao;
- 2 szklanki płatków owsianych;
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich (można wymieszać z laskowymi, nerkowca, migdałami);
- 1/2 szklanki rodzynek (można wymieszać z żurawiną, jagodami goji, morelami);
Czynności krok po kroku
Do głębokiego garnka wlewamy 6 łyżek mleka i wrzucamy pokrojone masło. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż masło się rozpuści. Dodajemy cukier oraz kakao i cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita, gładka masa.
Garnek zdejmujemy z kuchenki i wsypujemy rodzynki, płatki owsiane oraz orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy łyżką do kolorowych papilotek lub małych kieliszków. Można również przygotować wersję w kryształowych kieliszkach do szampana. Wszystko zależy od tego ile porcji chcemy uzyskać i na jaką imprezę przygotowujemy deser.
Deser wstawiamy do lodówki na 2 godziny, ale jeśli nie macie tyle czasu, to nawet na ciepło jest pyszny. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, więc można powiedzieć, że uratuje każdą nieplanowaną wizytę gości. Latem nasz deser bez pieczenia można podawać z lodami.
Deser bez pieczenia może mieć wiele twarzy, ale wspólną cechą takich przepisów jest krótki czas przygotowania i prostota. Lubię banany w czekoladzie, świąteczne trufle i batoniki owsiane. A jaka jest Twoja ulubiona potrawa deserowa?