Przepis na kotleciki z kalafiora znalazłam na blogu mojegotowanie.pl, ale dodałam jeden bardzo ważny składnik, który całkowicie zmienił smak dania. Biały, gotowany ryż. Przepis jest prosty i nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Kotleciki są miękkie i delikatne. Spokojnie wytrzymają w lodówce dobę, czyli można hurtowo załatwić dwa obiady. Kotleciki z kalafiora to również świetne danie dla dzieci. Nie wiem jak wasze maluchy, ale mój syn nie przepada za kalafiorem. W zmiksowanej formie (krem z kalafiora) nie ma problemu, ale w pełnej okazałości… o nie! Kotleciki z kalafiora bardzo mu smakowały, bo nie wyglądają jak kalafior. Zjadł 3 sztuki.
Kotleciki z kalafiora

Składniki
- 1 kalafior;
- 3 łyżki bułki tartej;
- mąka pszenna do smażenia kotlecików;
- 3 ząbki czosnku;
- sól, pieprz;
- 2 jajka;
- 3 łyżki suszonego koperku;
- olej do smażenia;
- 1½ szklanki gotowanego białego ryżu;
Kotleciki – przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na mniejsze części i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli.
- Rozgnieć kalafiora (widelcem lub tłuczkiem).
- Ugotuj biały ryż.
- Do rozgniecionego kalafiora dodaj: 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, ugotowany ryż, rozgnieciony czosnek i koperek. Dopraw solą i pieprzem.
- Formuj kotleciki, obtaczaj w mące i smaż na oleju.
- Kotleciki połóż na papierowym ręczniku, aby usnąć nadmiar oleju.
Bardzo się cieszę, że moi mężczyźni polubili kotleciki z kalafiora. Wiem, że będą u nas często gościć. To niezły sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka. W podobny sposób ukrywam brokuły. Robię z nich gładką pastę do makaronu. Chcecie poznać przepis? Zdradźcie, jakie macie sposoby na „ukrywanie” warzyw? To powinna być odrębna kategoria gotowania – przemycanie warzyw i owoców 😉
Pozdrawiam i smacznego!
Hania #haartpl