pasztet z cukinii z marchewką i pieczarkami

Pasztet z cukinii z marchewką i pieczarkami

7 komentarzy

Pasztet z cukinii to mój sposób na cudowne danie jarskie, które mogę podawać zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Cukinię zbieram od końca czerwca do pierwszych dni października, więc śmiało można powiedzieć, że gości na naszym stole przez całe lato. Nadwyżkę obieram, kroję w kostkę i mrożę w małych woreczkach. Zimową porą jest świetnym urozmaiceniem domowych obiadów.

 

Pasztet z cukinii - składniki

  • 3 szklanki pokrojonej drobno cukinii
  • 1,5 szklanki marchewki
  • 6 pieczarek
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz

Pasztet z cukinii z marchewką i pieczarkami

 

Pasztet z cukinii, krok po kroku

  • Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Solimy i odstawiamy na chwilę, aby puściła sok. Odsączamy płyn.
  • Marchew obieramy i również ścieramy na tarce. Jeśli wolisz grubsze kawałki, pokrój marchewkę w kostkę.
  • Pieczarki kroimy w drobne paseczki.
  • Obieramy i kroimy cebulę, wrzucamy na patelnię razem z pieczarkami, czosnkiem i łyżką oleju. Dusimy, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Cukinię mieszamy z marchewką, dodajemy duszoną cebulę z pieczarkami, a następnie żółtka jajek, kaszę manną (niegotowaną) i przyprawy: tymianek, zioła prowansalskie, kurkumę, sól, pieprz, koperek. Na koniec dodajemy resztę oleju i wszystko mieszamy.

Pasztet z cukinii

 

  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  • Masę wykładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę.

 

Pasztet z cukinii z marchewką

 

  • Można przygotować pasztet w formie babeczek, wykorzystując foremkę do pieczenia muffinek. Trzeba pamiętać, że takie mniejsze formy, wymagają krótszego pieczenia (ok. 50 minut).

 

Pasztet z cukinii z marchewką i pieczarkami

 


Przepis na dip czosnkowy

Pasztet jest miękki i wilgotny, a najlepiej smakuje z ostrym dipem czosnkowym. Jak go przygotować?  Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Oczywiście ilość czosnku zależy od tego, czy lubimy ostre sosy.

 

Składniki na dip czosnkowy
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

 

Pasztet z cukinii w bloku

 

Wiesz, że:

  • kwiaty cukinii też są jadalne
  • zawiera żelazo, potas, magnez, witaminę C, K, PP, B1 i beta karoten
  • w cukinii nie odkładają się metale ciężkie
  • 100g cukinii to tylko 21 kcal
  • młodą cukinie można podawać ze skórką, starszą  należy obierać

Pasztet z cukinii to danie, które często serwuję na letnich przyjęciach. Mogę go przygotować dzień lub dwa przed imprezą i skupić się na ciepłych daniach i deserach. Idealnie pasuje do kanapek i przekąsek, a podgrzany świetnie sprawdza się w roli dania głównego. Często zmieniam proporcje warzyw i za każdym razem wychodzi nieco inaczej. Zimą piekę pasztet na bazie mrożonej cukinii, którą wstępnie obrabiam (kroję) podczas letnich zbiorów. Dzięki temu mogę się cieszyć warzywnym pasztetem przez cały rok.

Lubisz dania/przetwory z cukinii?

 

3.9
14
głosów
Oceń wpis:

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
7
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x