Nic na to nie poradzę – lubię ciasteczka z ciasta francuskiego. Lubię też słone wydania. Zawsze mam w lodówce opakowanie takiego ciasta. Na wszelki wypadek. Jak kilka dni temu. Telefon i świadomość, że za 20 minut wpadną znajomi. Nie ma czasu na zakupy, ani wielkie wyzwania kulinarne. 10 minut przygotowań i już są w piekarniku. Zapraszam na SZYBKIE przekąski. Tym razem pomidory w cieście francuskim.
Pomidory w cieście francuskim
Składniki
mrożone ciasto francuskie;
żółty ser;
pomidory;
pieprz, sól, zioła prowansalskie;
Pomidory w cieście francuskim – krok po kroku
Potnij ciasto francuskie na paski o szerokości 10 cm.
Na środku ułóż starty lub pokrojony ser oraz pomidory. Możesz dodać inne warzywa lub kawałki pieczonego kurczaka.
Posyp przyprawami i zwiń w rulon.
Rulon potnij na paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż na blaszce.
Posmaruj górę ciasta wodą lub białkiem jajka.
Wstaw do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Zazwyczaj to 20 minut w temperaturze 180°C.
Przepis jest prosty i szybki, tak jak lubię. Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery.
Tak ale nie bardziej niż przy innych warzywach : )
Monika
9 lat
A jak zwijasz w rulon, poziomo czy pionowo? I jak układasz na blasze? Właśnie wstawiłam pierwszą partię do piekarnika i środek wypada z rulonika, jakoś tego nie widzę:(
To nie ma znaczenia (poziom czy pion) 🙂 bo jeśli zwinę wzdłuż węższego boku, to później kroję cieńsze plasterki i odwrotnie. Jeśli zwinę wzdłuż dłuższego brzegu to później kroję grubsze plasterki. Na blaszce układam w odstępach ok 2 cm bo… Czytaj więcej »
Korzystamy z technologii takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na tę technologię pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje witryny. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Fajny pomysł. Chyba trzeba uważać na pomidory, żeby sie nie spiekły.
Tak ale nie bardziej niż przy innych warzywach : )
A jak zwijasz w rulon, poziomo czy pionowo? I jak układasz na blasze? Właśnie wstawiłam pierwszą partię do piekarnika i środek wypada z rulonika, jakoś tego nie widzę:(
To nie ma znaczenia (poziom czy pion) 🙂 bo jeśli zwinę wzdłuż węższego boku, to później kroję cieńsze plasterki i odwrotnie. Jeśli zwinę wzdłuż dłuższego brzegu to później kroję grubsze plasterki. Na blaszce układam w odstępach ok 2 cm bo… Czytaj więcej »
Super pomysl!!
Dzięki Basiu!!! 🙂