4,K
Nic na to nie poradzę – lubię ciasteczka z ciasta francuskiego. Lubię też słone wydania. Zawsze mam w lodówce opakowanie takiego ciasta. Na wszelki wypadek. Jak kilka dni temu. Telefon i świadomość, że za 20 minut wpadną znajomi. Nie ma czasu na zakupy, ani wielkie wyzwania kulinarne. 10 minut przygotowań i już są w piekarniku. Zapraszam na SZYBKIE przekąski. Tym razem pomidory w cieście francuskim.
Pomidory w cieście francuskim
Składniki
- mrożone ciasto francuskie;
- żółty ser;
- pomidory;
- pieprz, sól, zioła prowansalskie;
Pomidory w cieście francuskim – krok po kroku
- Potnij ciasto francuskie na paski o szerokości 10 cm.
- Na środku ułóż starty lub pokrojony ser oraz pomidory. Możesz dodać inne warzywa lub kawałki pieczonego kurczaka.
- Posyp przyprawami i zwiń w rulon.
- Rulon potnij na paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż na blaszce.
- Posmaruj górę ciasta wodą lub białkiem jajka.
- Wstaw do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Zazwyczaj to 20 minut w temperaturze 180°C.
Przepis jest prosty i szybki, tak jak lubię. Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery.
Miłego pieczenia!
Hania
Fajny pomysł. Chyba trzeba uważać na pomidory, żeby sie nie spiekły.
Tak ale nie bardziej niż przy innych warzywach : )
A jak zwijasz w rulon, poziomo czy pionowo? I jak układasz na blasze? Właśnie wstawiłam pierwszą partię do piekarnika i środek wypada z rulonika, jakoś tego nie widzę:(
To nie ma znaczenia (poziom czy pion) 🙂 bo jeśli zwinę wzdłuż węższego boku, to później kroję cieńsze plasterki i odwrotnie. Jeśli zwinę wzdłuż dłuższego brzegu to później kroję grubsze plasterki. Na blaszce układam w odstępach ok 2 cm bo… Czytaj więcej »
Super pomysl!!
Dzięki Basiu!!! 🙂