Sałatka z tuńczykiem to proste i uniwersalne danie, które przetestowałam na spotkaniach z przyjaciółmi oraz rodziną. Idealne na lekką kolację, obiad, przyjęcie w ogrodzie, a nawet śniadanie. Przygotowanie zajmuje kilka minut, nie licząc czasu gotowania ryżu.
Sałatka z tuńczykiem – składniki
- puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 170 g)
- puszka kukurydzy konserwowej (ok. 400 g)
- 1 woreczek białego ryżu (ok. 100 g)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sałatka z tuńczyka, krok po kroku
Gotujemy ryż wg przepisu producenta, czyli ok. 15 minut. Można wykorzystać biały, brązowy lub dziki ryż, choć w przypadku ostatniego proponuję wymieszać z białym, pół na pół. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kukurydzę, a następnie dokładnie mieszamy. Delikatnie dodajemy tuńczyka bez sosu, 3 łyżki majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego. Na koniec wszystko mieszamy doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę podajemy na liściach cykorii, sałaty pekińskiej, czerwonej kapusty lub w tradycyjnej salaterce. Kolorowe sałaty w roli talerzyków świetnie sprawdzą się na przyjęciach ze szwedzkim stołem, urodzinach i garden party, bo są praktyczne i bardzo dekoracyjne. Sałatka z tuńczykiem to prosty przepis, a na przygotowanie wystarczy kilkanaście minut.
![sałatka z tuńczykiem kukurydzą i ryżem, przepis](https://www.haart.pl/wp-content/uploads/2019/02/salatka-z-tunczykiem.jpg)
Na deser polecam pyszne ciasto z mascarpone lub banany w czekoladzie, bo zawsze zachwycają najmłodszych gości. Czekam na Wasze opinie i przepisy, mając nadzieję, że podzielicie się swoimi przepisami na sałatki z tuńczykiem.