Sałatka z tuńczykiem, ryżem i kukurydzą

Sałatka z tuńczykiem

8 komentarzy

Sałatka z tuńczykiem to proste i uniwersalne danie, które przetestowałam na spotkaniach z przyjaciółmi oraz rodziną. Idealne na lekką kolację, obiad, przyjęcie w ogrodzie, a nawet śniadanie. Przygotowanie zajmuje kilka minut, nie licząc czasu gotowania ryżu.

Sałatka z tuńczykiem – składniki

  • puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 170 g)
  • puszka kukurydzy konserwowej (ok. 400 g)
  • 1 woreczek białego ryżu (ok. 100 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sałatka z tuńczyka, krok po kroku

Gotujemy ryż wg przepisu producenta, czyli ok. 15 minut. Można wykorzystać biały, brązowy lub dziki ryż, choć w przypadku ostatniego proponuję wymieszać z białym, pół na pół. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kukurydzę, a następnie dokładnie mieszamy. Delikatnie dodajemy tuńczyka bez sosu, 3 łyżki majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego. Na koniec wszystko mieszamy doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Sałatkę podajemy na liściach cykorii, sałaty pekińskiej, czerwonej kapusty lub w tradycyjnej salaterce. Kolorowe sałaty w roli talerzyków świetnie sprawdzą się na przyjęciach ze szwedzkim stołem, urodzinach i garden party, bo są praktyczne i bardzo dekoracyjne. Sałatka z tuńczykiem to prosty przepis, a na przygotowanie wystarczy kilkanaście minut.

sałatka z tuńczykiem kukurydzą i ryżem, przepis

Na deser polecam pyszne ciasto z mascarpone lub banany w czekoladzie, bo zawsze zachwycają najmłodszych gości. Czekam na Wasze opinie i przepisy, mając nadzieję, że podzielicie się swoimi przepisami na sałatki z tuńczykiem.

4.7 3 głosów
Oceń wpis:

Poprzedni

Następny

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

8 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
8
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x