Jak w 5 minut przygotować wyjątkową kolację? Przygotuj sałatę, musi być też łosoś, parmezan… no i przeczytaj ten wpis. Przepis jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Nie trzeba specjalnych umiejętności, aby połączyć składniki, w wyniku czego powstanie pyszne danie – łosoś z parmezanem 🙂
Łosoś z parmezanem
Składniki (dla 2 osób)
- 125 g łososia wędzonego (ok. 13 zł);
- 30 g parmezanu (ok. 3 zł);
- 100 g sałaty (ok. 3 zł);
- garść pestek dyni (ok. 1 zł);
- oliwa;
- sól, pieprz;
Danie dla dwóch osób w cenie ok. 20 zł gotowe w 5 minut!
Łosoś z parmezanem – przepis krok po kroku
Podstawą przepisu jest dobry łosoś i świeża sałata. Używam gotowych mieszanek sałat, ale możesz kupić swoje ulubione i wymieszać w dowolnych proporcjach. Przygotowanie zajmie maksymalnie 5 minut. To świetne rozwiązanie na letnie przyjęcia lub romantyczną kolację.
Rozłóż sałatę na dwóch talerzach. Łososia podziel na kawałki (2 – 3 cm) i ułóż na na sałacie. Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub wykorzystaj obieraczkę do ziemniaków. Dzięki niej powstaną ładne, szerokie paski sera. Posyp sałatkę parmezanem i pestkami dyni. Posól i popieprz oraz skrop całość oliwą z oliwek. Podaj z chrupiącą bagietką. Smacznego 🙂
Na przyjęcia polecam POMIDORY w cieście francuskim. Szybkie i łatwe przystawki, które pięknie wyglądają na letnich imprezach. Na deser proponuję BANANY W CZEKOLADZIE. Umieszczone na patykach, z satynową wstążeczką, zachwycą wszystkich gości.
Smacznego dnia 🙂 Hania
Jak śródziemnomorsko to wygląda! Uwielbiam łososia, ale jeszcze nie jadłam go z pestkami dyni
Jest pysznyyyyyy 🙂
Mmm…wygląda pysznie!
W Szwecji często jada się łososia ze smacznym zimnym sosem (Hovmästarsås). Za wędzonym łososiem nie przepadam, ale ten surowy, odpoczywający 24 godziny przed spożyciem w lodówce, pod kołderką z cukru i koperku, to po prostu NIEBO W GĘBIE 🙂