Urodziny to zawsze ważne wydarzenie. Urodziny trzylatka to mega ważna sprawa! Podeszłam do tego metodycznie.
Urodziny trzylatka
Kilka tygodni przed urodzinami zajęłam się dekoracjami. Jadąc z pracy wytężałam szare komórki i układałam w głowie pomysły. Przygotowałam serpentyny i balony.
Chorągiewki na urodziny trzylatka
Kilkanaście minut przed komputerem, trochę kreatywnego myślenia, wydruk. Mały stolik i zniecierpliwiony Misiek czekający na nową zabawę. Kolorowy papier i wykałaczki, odrobina kleju, nożyczki = wyjątkowe chorągiewki.
Torebki na słodycze
Standardowe torebki śniadaniowe zamieniliśmy w wesołe opakowania na słodycze. Wycinałam, a Misiek przyklejał kolorowe napisy.
Piszczałki
Dokleiliśmy dekoracyjne napisy i ten mały zabieg zmienił zwyczajne piszczałki w „piszczałki Szymona”.
Czekolada inaczej
Pomysł i wykonanie są banalnie proste. Podgrzewamy czekoladę (deserową lub czarną) i wylewamy do plastikowych łyżeczek. Dekorujemy musli, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami i każdym innym smacznym dodatkiem. Czekamy kilkanaście minut aby czekolada dobrze zastygła i ustawiamy łyżeczki w pojemniku. To bardzo dekoracyjny i wygodny sposób podania słodyczy. Szymek był zachwycony!
Girlanda na tort
Dekoracja tortu była nieco bardziej skomplikowana. Wydrukowałam kolorowe trójkąty z literkami, skleiłam i przyczepiłam do kolorowej muliny. Powstała girlanda z napisem SZYMON, która była główną i jedyną dekoracją tortu.
Urodziny trzylatka – tort
Składniki
- BISZKOPT: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki cukru pudru.
- MASA: 500 g serka mascarpone, 1 szklanka cukru pudru, 500 ml śmietany 36%, puszka brzoskwiń w syropie
- SYROP: 2 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek syropu z brzoskwiń, 5 łyżek zaparzonej i ostudzonej zielonej herbaty.
Krok po kroku
- Przygotować tortownicę (wysmarować masłem i posypać bułką tartą). Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Żółtka oddzielić od jajek. 1 szklankę cukru pudru utrzeć z żółtkami. Białko ubić na sztywno i dodać 1 szklankę cukru pudru.
- Mąki wymieszać i przesiać przez sito. Dzięki temu ciasto będzie puszyste.
- Połączyć białka z żółtkami i małymi porcjami dodać mąkę. Należy bardzo delikatnie mieszać aby nie zniszczyć ubitej piany z białek.
- Przełożyć do tortownicy i piec 40 minut. Ostudzić, przekroić na trzy części. Z górnej warstwy biszkoptu odciąć chrupiący wierzch i go pokruszyć. W ten sposób powstanie kruszonka.
- MASA: ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone i wstawić do lodówki.
- SYROP: zaparzyć i ostudzić zielona herbatę. Wymieszać 2 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek syropu z brzoskwiń, 5 łyżek zaparzonej i ostudzonej zielonej herbaty.
- Na paterze ułożyć jedną warstwę biszkoptu. Skropić syropem. Położyć na niej pokrojone kawałki brzoskwiń a następnie masę mascarpone. Przykryć drugim plastrem ciasta i powtórzyć czynność. Przykryć całość trzecią warstwą biszkoptu. Boki i wierzch wysmarować masą mascarpone.
- Boki i górę obsypać kruszonką. Wierzch można zostawić bez kruszonki, obsypać kakao lub tartą czekoladą.
wielkimi krokami zbliżają się 4 urodziny 🙂 Czas pomyśleć o imprezie 🙂