Ciasteczka z jagodami goji powstały na bazie przepisu składającego się jedynie z 4 składników. Dodałam kilka dodatków, zmieniłam lekko proporcje i powstały pyszne, kakaowe ciastka z jagodami.
Składniki na ciasteczka z jagodami goji
- 9 łyżek cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 330 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 60 g jagody goji
- 1 jajko
Ciasteczka, krok po kroku
- Jagody goji zalałam wodą na 20 minut. Jeśli nie masz jagód, możesz wykorzystać rodzynki.
- Ustawiłam piekarnik na 180 stopni.
- Do dużej miski wrzuciłam, pokrojone na kawałki, miękkie masło i 9 łyżek cukru pudru.
- Przesiałam do miski 330 g mąki pszennej, wbiłam całe jajko i ucierałam całość przez chwilę.
- Gdy masa była jednolita dodałam 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszałam.
- Na koniec dodałam jagody goji, wymieszam i wstawiłam do lodówki na 5 minut.
- Przygotowałam blaszkę z papierem do pieczenia.
- Zrobiłam małe kulki z ciasta (średnica ok. 1,5 – 2 cm), ułożyłam na papierze do pieczenia i ugniatając przygotowałam placki o grubości ok. 0,5 cm.
- W tym momencie pojawił się mój 7 letni pomocnik z foremkami 🙂 Odbijaliśmy na plackach kształty gwiazdek, serduszek, koni na biegunach itp. Na bokach robiliśmy miniaturowe kropki (wykorzystaliśmy wykałaczki i widelce).
- Ciasteczka z jagodami goji wstawiliśmy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni.
- Piekliśmy przez 20 minut.
Podane składniki pozwalają na stworzenie ok. 40 ciasteczek o średnicy 5 cm. Podczas pieczenia nie zwiększają swojej powierzchni, więc można je układać blisko siebie.
Wybierz najpiękniejsze foremki
Do wykonania ciasteczek będziesz potrzebować foremek. Możesz tak jak ja, wykorzystać je do zaznaczenia wzoru, a nie do wycinania samego kształtu. Wystarczy, że delikatnie przyciśniesz foremkę, a wzór odbije się na ciastku.
Garneczki: 1. Foremka z choinką 2. Foremki z uchwytami GUARDINI TEA TIME 3. Foremki BIRKMANN VIP NATURA
Przepis powstał na bazie Kruchych ciasteczek z 4 składników, który przedstawiłam kilka lat temu. Nadal jest jednym z moich ulubionych. Przede wszystkim dlatego, że nie zawiera proszku do pieczenia. W domowych wypiekach ten składnik jest mi zupełnie niepotrzebny. Ciasteczka z jagodami goji nie zwiększają swojej objętości w spektakularny sposób, ale smakują wyśmienicie. Gorąco polecam!
Różowe foremki są śliczne.
O tak!
Wyglądają pysznie. Musze wypróbować 🙂
Polecam.
Zapomniałam o ciasteczkach z jagodami goji! W sensie kiedyś już je szamałam i koniecznie chciałam sprawdzić przepis i… kompletnie wypadło mi z głowy! Dzięki serdeczne, już nadrabiam 😀
Bardzo się cieszę 🙂
pycha ciiasteczka
Bardzo się cieszę 🙂
Wyglądają przepysznie!
I są pyszne 🙂