Strona główna Kuchnia Kasza pęczak z warzywami

Kasza pęczak z warzywami

by HAART
Kasza pęczak z warzywami

Kasza pęczak z warzywami to danie jednogarnkowe. Bardzo lubię takie rozwiązania, bo zamiast trzech garnków wykorzystuję jeden, oszczędzam czas, a dodatkowo mogę przygotować ogromną porcję dla całej rodziny. Dwa lata temu na warsztatach Food Blogger Fest, Andrzej Polan pokazał jak przygotować kaszę pęczak z kurczakiem, żurawiną i pomidorami. Nie byłam fanką kaszy i nie wierzyłam, że danie będzie mi smakować. Kroiłam, mieszałam, próbowałam i uważnie słuchałam rad Andrzeja Polana, a po dwóch godzinach stałam się oficjalną miłośniczką kaszy!

Od tamtej pory eksperymentuję z kaszą i podzielę się z Wami moim pomysłem na kaszę pęczak z warzywami. Wspomniałam wcześniej, że to danie jednogarnkowe. Wszystko przygotujecie na dużej patelni, choć kaszę należy ugotować oddzielnie (mam nadzieję, że to nie przekreśla opinii dania jednogarnkowego).

Kasza pęczak z warzywami – składniki

  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 łyżki suszonego lub świeżego koperku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • kilka listków bazylii
  • opcjonalnie 2 łyżki Ajvar

Przygotowujemy danie, krok po kroku

  • 1 szklankę kaszy pęczak ugotuj w osolonej wodzie (około 15-20 minut) i odcedź.
  • Cebulę i marchewkę pokrój w paski. Wrzuć na głęboką patelnię i zalej 0,5 szklanki wody. Duś kilka minut, aż będą półmiękkie.
  • Dodaj sos pomidorowy, pokrojony drobno czosnek, paprykę i dobrze wymieszaj.
  • Dorzuć ugotowaną kaszę pęczak i pokrojonego w kostkę pomidora.
  • Wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem i duś wszystko razem kilka minut na małym ogniu.
  • Na koniec możesz dodać listki świeżej bazylii, która zawsze robi dobrą robotę.

Danie gotowe i zapewniam, że jest pyszne. Gotowanie nie zajmuje pół dnia, a to super ważne w obecnych czasach. Można przygotować porcję na dwa dni, a nawet zabrać do pracy w małym pojemniku. Sprawdźcie również przepis na kotleciki wegańskie z kaszy pęczak i cukinii. Mój syn je uwielbia, a wiecie jak to jest z dziećmi i warzywami 😊

kasza pęczak z warzywami, obiadowe danie wegetariańskie
kasza pęczak z warzywami na patelni, przepis na danie wegetariańskie

Tyle ode mnie, teraz czas na Was. Dajcie znać jak Wam wyszło, a jeśli macie pomysł na ulepszenie mojej potrawy, chętnie poznam szczegóły. Ręka do góry kto lubi kaszę pęczak! 🙂

0 0 głos
Oceń wpis:

Zobacz także...

guest
12 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
olka
olka
2 lat

ten przepis to magia !

HAART
HAART
2 lat
Odpowiedz  olka

Dziękuję 🙂

magda
magda
2 lat

mega super sprawa

Sowia Wola
Sowia Wola
2 lat

Doskonale wygląda, bardzo fajny przepis!

Dom nad jeziorem

Bardzo apetycznie 🙂

Pani KoModa
2 lat

Wiem że pęczak jest zdrowy – nie wiem czemu mi tak nie smakuje – dla mnie jest mdły – ale też jest opcja że nie umiem go dobrze przyprawić!

Mała Mi
Mała Mi
1 rok

Uwielbiam dania jednogarnkowe i do tego wegetariańskie, plus kasza 😀 Ten przepis ma w sobie wszystko czego można sobie życzyć 🙂

Aby strona działała prawidłowo, w celu analizy ruchu oraz korzystania z narzędzi marketingowych wykorzystywane są pliki cookies. OK, rozumiem. Więcej...

12
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x
()
x

haart hanna kozłowska facebook popup

Zostań ze mną na dłużej i obserwuj HAART na Facebook'u. Bądź na bieżąco, komentuj i dziel się swoimi pomysłami w grupie Pokaż co potrafisz DIY z HAART.

Dołącz do ponad 15 000 fanów!