Kasza pęczak z warzywami to danie jednogarnkowe. Bardzo lubię takie rozwiązania, bo zamiast trzech garnków wykorzystuję jeden, oszczędzam czas, a dodatkowo mogę przygotować ogromną porcję dla całej rodziny. Dwa lata temu na warsztatach Food Blogger Fest, Andrzej Polan pokazał jak przygotować kaszę pęczak z kurczakiem, żurawiną i pomidorami. Nie byłam fanką kaszy i nie wierzyłam, że danie będzie mi smakować. Kroiłam, mieszałam, próbowałam i uważnie słuchałam rad Andrzeja Polana, a po dwóch godzinach stałam się oficjalną miłośniczką kaszy!
Od tamtej pory eksperymentuję z kaszą i podzielę się z Wami moim pomysłem na kaszę pęczak z warzywami. Wspomniałam wcześniej, że to danie jednogarnkowe. Wszystko przygotujecie na dużej patelni, choć kaszę należy ugotować oddzielnie (mam nadzieję, że to nie przekreśla opinii dania jednogarnkowego).
Kasza pęczak z warzywami – składniki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 łyżki suszonego lub świeżego koperku
- 1 szklanka kaszy pęczak
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- kilka listków bazylii
- opcjonalnie 2 łyżki Ajvar
Przygotowujemy danie, krok po kroku
- 1 szklankę kaszy pęczak ugotuj w osolonej wodzie (około 15-20 minut) i odcedź.
- Cebulę i marchewkę pokrój w paski. Wrzuć na głęboką patelnię i zalej 0,5 szklanki wody. Duś kilka minut, aż będą półmiękkie.
- Dodaj sos pomidorowy, pokrojony drobno czosnek, paprykę i dobrze wymieszaj.
- Dorzuć ugotowaną kaszę pęczak i pokrojonego w kostkę pomidora.
- Wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem i duś wszystko razem kilka minut na małym ogniu.
- Na koniec możesz dodać listki świeżej bazylii, która zawsze robi dobrą robotę.
Danie gotowe i zapewniam, że jest pyszne. Gotowanie nie zajmuje pół dnia, a to super ważne w obecnych czasach. Można przygotować porcję na dwa dni, a nawet zabrać do pracy w małym pojemniku. Sprawdźcie również przepis na kotleciki wegańskie z kaszy pęczak i cukinii. Mój syn je uwielbia, a wiecie jak to jest z dziećmi i warzywami 😊
Tyle ode mnie, teraz czas na Was. Dajcie znać jak Wam wyszło, a jeśli macie pomysł na ulepszenie mojej potrawy, chętnie poznam szczegóły. Ręka do góry kto lubi kaszę pęczak! 🙂
ten przepis to magia !
Dziękuję 🙂
mega super sprawa
Dzięki 🙂
Doskonale wygląda, bardzo fajny przepis!
Bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że skorzystasz 🙂
Bardzo apetycznie 🙂
Dzięki 🙂
Wiem że pęczak jest zdrowy – nie wiem czemu mi tak nie smakuje – dla mnie jest mdły – ale też jest opcja że nie umiem go dobrze przyprawić!
Miałam tak samo… Musisz znaleźć swój przepis na kaszę 🙂
Uwielbiam dania jednogarnkowe i do tego wegetariańskie, plus kasza 😀 Ten przepis ma w sobie wszystko czego można sobie życzyć 🙂
Cieszę się 🙂