W czasach, gdy szybkie tempo życia i obowiązki potrafią przyprawić o zawrót głowy, posiadanie inteligentnych urządzeń, które poprawiają komfort życia, jest zbawieniem. Wybierając piekarnik, warto skupić się nie tylko na dobrym wyglądzie, mocy i wydajności (bo to podstawa), ale również na funkcjach, dzięki którym wyniesiemy potrawy na wyższy poziom i zaoszczędzimy czas spędzony w kuchni. Tak, to możliwe!
Jakiś czas temu pisałam na HAART pralko-suszarce Haier. Opowiedziałam o jej zaletach, funkcjach i specjalnych możliwościach, takich jak np. odświeżanie ubrań parą. Pralko-suszarka nadal jest z nami, a moje zadowolenie jest niezmienne.
Tym razem odwiedziłam salon Haier, by przetestować piekarniki z serii I-Touch. Opowiem o ich możliwościach i udowodnię, że dzięki sztucznej inteligencji, która podpowiada optymalne ustawienia i prowadzi przez cały proces pieczenia, możemy zaoszczędzić dużo czasu i ułatwić sobie życie. Jestem pewna, że część funkcji Was zaskoczy! A na koniec podam przepis na dwa dania z gruszkami w roli głównej.
Dostępność modeli, opis funkcji i cenę piekarnika znajdziecie na stronie haier.com.
Pierwsze wrażenie
Od razu rzuca się w oczy elegancka, minimalistyczna forma oraz interaktywny, kolorowy panel dotykowy, który pozwala kontrolować każdy etap pracy. Czarne szkło, wzbogacone elementami z ciemnego aluminium, nadaje urządzeniu nowoczesny i luksusowy wygląd. Drzwiczki otwierają się łatwo i bezgłośnie, co świadczy o dobrze zaprojektowanych zawiasach. Wewnątrz znajdziemy dwie lampy boczne, które zapewniają dobrą widoczność potrawy w trakcie pieczenia.
Najważniejsze funkcje piekarników Haier:
Książka kucharska z 350 przepisami
To nie jest zwykła książka kucharska. Szukając pomysłu na obiad, kolację czy deser masz do wykorzystania 350 przepisów zapisanych w pamięci urządzenia. Możesz przygotować potrawę, wstawić ją do piekarnika i na panelu sterowania potwierdzić nazwę dania. Wszystkie parametry takie jak czas pieczenia, temperatura, tryb (termoobieg, grill, grzałka góra/dół), a nawet wstępne nagrzewanie piekarnika, ustawią się automatycznie. To się nazywa oszczędność czasu! 🙂
Oczywiście możesz ustawić własny program lub modyfikować dostępne, a nawet zapisać je w ulubionych tak, aby następnym razem skrócić czas wyboru ustawień i nie zastanawiać się, czy francuskie rogaliki pieczemy w 200, czy 220°C. Możesz również łatwo łączyć programy, jeśli potrawa wymaga np. pieczenia przez 30 minut w temperaturze 180°C, a potem przez kilka minut w wyższej.
Termosonda
Tego jeszcze nie widziałam, a przynajmniej nie w takiej formie. Termosonda pozwala na bieżąco kontrolować temperaturę wewnątrz potrawy bez wyciągania jej, rozkrawania itp. Składa się z sondy widocznej na zdjęciu i przewodu, który wkładamy w wewnętrzną ścianę piekarnika. Ostry koniec wbijamy w danie i zamykamy piekarnik. Nic więcej nas nie interesuje. Idealnie!
Aplikacja hOn
Zarządzanie piekarnikiem z poziomu telefonu też jest możliwe. Siedząc na kanapie, można np. sprawdzić, ile minut zostało do końca programu, a gdy danie będzie gotowe, aplikacja od razu nas o tym poinformuje. Dzięki zintegrowaniu z termosondą, w każdym momencie można sprawdzić temperaturę wewnątrz potrawy, a w wolnej chwili zainspirować się, przeglądając przepisy.
Autoczyszczenie
Czyszczenie piekarnika nie należy do przyjemnych czynności i dlatego system autoczyszczenia jest moją ulubioną funkcją piekarników Haier. System włącza się automatycznie po skończonym pieczeniu i w zależności od modelu może to być czyszczenie pyrolityczne, katalityczne lub parowe. Brzmi bardzo poważnie, ale najważniejsze, że działa 🙂. Pyroliza zamienia osady tłuszczu i resztki jedzenia w popiół w temperaturze prawie 430°C. Po wszystkim wystarczy dół piekarnika wytrzeć wilgotną gąbką lub ściereczką i gotowe.
Funkcje specjalne
Piekarniki Haier poza standardowymi trybami takimi jak termoobieg, grill, czy dolne grzanie, posiadają sporo funkcji specjalnych. Jedną z najpotrzebniejszych jest rozmrażanie, a najciekawszych funkcja pary. O ile rozmrażania nie trzeba wyjaśniać, to w przypadku pary warto dodać, że dzięki niej można przygotować zdrowsze potrawy bez konieczności dodawania tłuszczu. Piekarnik sam dozuje odpowiednią ilość pary, aby potrawy były soczyste, miękkie i zdrowe. Entuzjastów domowego pieczywa zainteresuje funkcja zaczyn, w której komora piekarnika jest odpowiednio i delikatnie podgrzewana, aby zapewnić wzrost pieczywa i wypieków. W książce kucharskiej, o której pisałam wcześniej, jest sporo przepisów na domowe pieczywo i ciasta.
Jakie potrawy przygotowałam w piekarniku Haier?
Jesień to idealna pora na delektowanie się gruszkami. Przygotowałam dwie wersje pieczonych gruszek, które można włożyć do pieca w tym samym czasie. Jeśli planujesz spotkanie w większym gronie, to bawiąc się jedynie dodatkami, zmultiplikujesz ilość potraw i zaskoczysz gości.
Gruszki z camembert, orzechami i miodem
Gruszki myjemy, wycieramy i kroimy na pół. Nożem delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Do środka wkładamy pocięty ser camembert, a na górę orzechy włoskie. Ilość sera i orzechów zależy od indywidualnych preferencji. Na trzy połówki gruszek położyłam połowę camemberta i garść orzechów. Na górę dodajemy po 1-2 łyżeczki miodu i gotowe.
Camembert z gruszką i figą
Druga wersja jest bardziej kolorowa i pięknie wygląda po upieczeniu. Umyte gruszki kroimy na małe kawałki i wkładamy do miseczek wyłożonych papierem do pieczenia. Na gruszkach układamy kawałki camemberta i dekorujemy kilkoma plastrami dojrzałej figi. Na wierzch można dorzucić odrobinę żurawiny, która przełamuje smak i dodaje potrawom charakteru.
Pieczenie
Obie potrawy wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Co ciekawe piekarnik Haier sam informuje, kiedy jest odpowiednio gorący i gotowy do pracy. Na ekranie ustawiamy temperaturę i czas pieczenia. Zalecam 15 minut w temperaturze 200°C, a jeśli lubisz mocno podgrzany (właściwie spieczony) ser, to nawet 20 minut.
Pamiętaj, że możesz skorzystać z opcji dodania potrawy do ulubionych przepisów. Piekarnik zapisze ustawienia, a przy kolejnym pieczeniu wystarczy jedno dotknięcie, aby uruchomić program. To duża oszczędność czasu.
Obie wersje po upieczeniu wyglądają pysznie i zapewniam, że tak też smakują. Pierwszy przepis, który zawiera miód, jest dużo słodszy, za to druga wersja, dzięki żurawinie ma kwaskowatą nutkę. Każdy znajdzie coś dla siebie. Koniecznie sprawdźcie!
Podsumowanie
Bardzo się cieszę, że mogłam przetestować piekarniki Haier i Wam o nich opowiedzieć. Wszystkie udogodnienia sprawiają, że przygotowanie potraw jest prostsze i szybsze, a do tego mamy ogromną dawkę inspiracji w książce kucharskiej. Automatyczne funkcje na pewno pomogą osobom, które zaczynają swoją przygodę w kuchni, a starym wyjadaczom pozwolą zaoszczędzić czas i ułatwią życie. Jestem pewna, że przy kolejnym remoncie kuchni wybiorę jeden z testowanych modeli.
Przy okazji zachęcam do obejrzenia pozostałych urządzeń kuchennych, bo Haier ma w swojej ofercie także płyty kuchenne, okapy, chłodziarko-zamrażarki, mikrofale i zmywarki. Klikając w zielony przycisk, poznasz pełną ofertę.
Artykuł powstał przy współpracy reklamowej z marką Haier.
Wszystko wygląda bardzo smacznie. Fajnie jest tak potestować 🙂
Dziękuję 🙂 Dzisiaj też piekłam gruszki więc polecam przepis.
Przy zakupie nowego piekarnika zawsze się gubię w różnych opcjach. Twój artykuł pomógł mi zrozumieć, na co zwrócić uwagę, dzięki!
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz.
Stoje przed wyborem nowego piekarnika i te porady na pewno ułatwią mi podjęcie decyzji.
Świetnie! Bardzo sie cieszę 🙂