Strona główna » Tartaletki z ciasta francuskiego

Tartaletki z ciasta francuskiego

by HAART
Tartaletki z ciasta francuskiego

Tartaletki z ciasta francuskiego sprawdzą się na każdej imprezie. Małe, kolorowe i smaczne. Potrzebujesz tylko pół godziny, aby przygotować kilkadziesiąt małych przekąsek, które zachwycą gości.

Najbardziej lubię warzywne tartaletki. Korzystam z tego co aktualnie serwują lokalni dostawcy, a bardzo często najbliżsi sąsiedzi. Ktoś podrzuci cukinię, ktoś inny koperek, do tego pomidory, rukola i por z domowego ogródka. Żyć, nie umierać! Podlasie potrafi zachwycić gościnnością i smakiem.

wegetariańska przystawka z warzywami na cieście

Tartaletki z ciasta francuskiego, krok po kroku

Podstawą moich tartaletek jest ciasto francuskie. Najczęściej kupuję w Lidlu i choć nie jest doskonałe, bo jednak to produkt przetworzony, to w porównaniu z innymi naprawdę daje radę. Gdybyście chcieli jednak spróbować samodzielnie zrobić ciasto francuskie, to odsyłam Was do Kotlet.tv, gdzie znajdziecie dokładny opis składników i wszystkich etapów produkcji.

Nastawiam piekarnik na 200 stopni i rozwijam ciasto francuskie. Kieliszkiem, szklanką lub szklaną salaterką wycinam koła. Staram się przygotować kilka rozmiarów tak, aby upieczone tartaletki różniły się nie tylko wypełnieniem, ale również wielkością. Ciasto, które zostaje po wycięciu kół oczywiście wykorzystuję 🙂 Lepię z nich małe kulki z warzywnym farszem, które może nie wyglądają tak ciekawie jak tartaletki, ale są równie smaczne.

wyrabianie wzoru na cieście do wypieku z warzywami, wegetariański przepis

Potrzebne składniki

  • ciasto francuskie
  • pomidor
  • 1/3 cukinii
  • 1/3 pora
  • 30 czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • listki bazylii
  • oliwa
  • kilka plasterków ulubionej wędliny

Myję warzywa i zioła. Pomidora kroję na grube plastry, cukinię w cieniutkie paski, a pora w krążki. Do tego czarne oliwki, pieprz, sól i listki bazylii. Czasami dorzucam kilka pasków ulubionej wędliny.

warzywa do zapieczenia w cieście, danie wegetariańskie
  • Na kilku kołach z ciasta francuskiego układam pokrojone czarne oliwki. To wersja specjalnie dla naszego syna i nie zawiera żadnych innych dodatków.
  • Na kolejnych układam cieniutkie plasterki cukinii i pora. Posypuję solą, pieprzem i dorzucam kilka kropli oliwy.
  • Wersja z pomidorami jest bardzo minimalistyczna. Plaster pomidora, sól, pieprz, kropla oliwy i listki bazylii.
  • Mięsożercy polubię tartaletki z ciasta francuskiego z wędliną. Układam kilka pasków pokrojonej wędliny, kawałek pomidora, kółeczko pora. Posypuję solą i pierzem.
  • Na koniec warzywny misz-masz. Kawałki pomidora, oliwki, por i kilka kropel oliwy z oliwek. Oczywiście sól i pieprz do smaku.
tartaletki z ciasta francuskiego, warzywa na cieście przed pieczeniem w blasze, przystawka wegetariańska
cukinia z porem na cieście przed pieczeniem, przekąska wegetariańska

Tartaletki z ciasta francuskiego wstawiam do piekarnika. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni wystarczy. Wszystko zależy od wskazań producenta ciasta, więc sprawdź opis na opakowaniu. Tartaletki układam na rukoli i podaję z dipem czosnkowym (sprawdź przepis na dip czosnkowy).

tartaletki z ciasta francuskiego, gotowa przekąska na stole, wegetariańska przystawka
tartaletki z ciasta francuskiego, przystawka na letnie przyjęcie w ogrodzie, danie wegetariańskie

Tartaletki z ciasta francuskiego to naprawdę super szybki sposób na wyjątkowo kolorowe przyjęcie. Dajcie znać, która wersja podoba się Wam najbardziej. Zajrzyjcie też do działu KUCHNIA po więcej przepisów.

Podobne