Strona główna » Makaron z kurkami w śmietanie

Makaron z kurkami w śmietanie

by HAART
makaron z kurkami i sosem śmietanowym, patelnia, pietruszka, warzywa i grzyby, przepis na, jedzenie dla dzieci, szybkie przepisy, proste gotowanie - haart.pl blog diy zrób to sam

Makaron z kurkami to najlepsze danie ostatnich tygodni. Mamy sezon na kurki i trzeba to wykorzystać. Nie przesadzę mówiąc, że nasz syn uwielbia to danie. Ogólnie lubi potrawy z makaronem w roli głównej, ale nie każde wita szerokim uśmiechem i pytaniem o dokładkę.

Makaron z kurkami

Kurki występują w lasach na terenie całej Polski. W sklepach są dostępne od lipca do października, a nawet listopada. Ceny nie są najniższe, bo za 250 g trzeba zapłacić ok. 7 zł. Składają się głównie z wody i dzięki temu są niskokaloryczne. 100 g kurek to zaledwie 38 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że są ciężkostrawne i warto po posiłku wypić napar z mięty.

Potrzebne składniki

  • kurki 200 g;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łyżki masła;
  • śmietana 30 %, 200 ml;
  • garść natki pietruszki;
  • szczypta kurkumy;
  • sól i pieprz;
  • makaron spaghetti 250 g;

Makaron z kurkami – krok po kroku

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle (1 łyżka). Kurki myjemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli są małe, lepiej zostawić w całości. Do lekko podduszonej cebuli dodajemy pokrojone kurki i całość smażymy. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i drugą łyżkę masła. Na koniec dodajemy śmietanę i na małym ogniu podgrzewamy, aż się zredukuje i powstanie pyszny sos. Potrwa to kilka minut i powinniśmy delikatnie mieszać sos przez cały ten czas. W trakcie mieszania dodajemy połowę posiekanej pietruszki.

makaron z kurkami na patelni, przepis

Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Można również nałożyć na talerz porcję makaronu i polać sosem. Taka wersja jest bardziej dekoracyjna, ale wymieszanie z sosem przed podaniem gwarantuje, że całość będzie pyszna.

makaron z kurkami, danie obiadowe

Danie jest cudowne, sycące i aromatyczne. W ciągu ostatnich tygodni jedliśmy je kilka razy i zawsze wszystko znikało z talerzy. Przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje pół dnia. Sos oczywiście najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ale zdarzało mi się podgrzewać nadwyżkę po kilku godzinach i też było smaczne. Gorąco polecam 🙂

Podobne wpisy o potrawach sezonowych

0 0 głosów
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x