Ciasto francuskie z jabłkami to pomysł, który uratuje każdą niespodziewana wizytę znajomych. Też tak macie, że dzwoni przyjaciółka i po 10 minutach rozmowy umawiacie się na kawę „za godzinę”? Nie ma czasu na super wypieki, wymyślne torty, przepyszne desery z pieczeniem, gotowaniem i dekoracją. Dlatego zawsze w lodówce mam mrożone ciasto francuskie w rulonie. Wiem, że nie jest idealne. W końcu to produkt przetworzony, ale to dużo lepsza wersja niż ciasto ze sklepu i zawsze ratuje sytuację.
Ciasto francuskie z jabłkami – składniki
- Mrożone ciast francuskie. Można kupić w płatach lub w rulonie. Cena ok. 4-7 zł.
- 3 większe jabłka.
- 2 łyżeczki cynamonu. Ilość zależy od zamiłowania do cynamonu.
- 5 łyżek cukru.
- 1-2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji ciasta.
- Opcjonalnie pół szklanki rodzynek.
Ciasto francuskie z jabłkami, krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Rozwiń ciasto francuskie i ułóż wraz z papierem, w który było zawinięte na blaszce lub okrągłej foremce. Zostaw część ciasta na dekoracje góry ciasta.
- Jabłka pokrój w cienkie plasterki, posyp cynamonem oraz cukrem i dobrze wymieszaj.
- Ułóż jabłka na rozwiniętym cieście tak, aby nie było widać ciasta na dole.
- Pozostałą część ciasta potnij w wąskie paski i ułóż na jabłkach. Ładnie wygląda kratka z ciasta, ale nie musisz się trzymać mojego wzoru.
- Posmaruj paski na górze odrobiną wody lub białka jajka.
- Ciasto piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 180-200 stopni (sprawdź wytyczne producenta na opakowaniu ciasta francuskiego).
- Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.
Ciasto jest cienkie, a górna warstwa chrupiąca. W środku cudowny aromat jabłek z cynamonem. Czasami, przed pieczeniem, dodaję do jabłek garść rodzynek, które dodatkowo wzbogacają deser. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. No dobra, po 10-15 minutach po wyjęciu, jak już trochę wystygnie. Można dorzucić do niego gałkę lodów waniliowych i wówczas jest to prawdziwa rozpusta 😊
Smacznego!
Przepisy z ciastem francuskim
Słodkie serca Sakiewki z pomarańczą Zawijasy z pomidorem Paluszki
Bardzo fajny i prosty przepis 🙂 Pozdrawiam!
osobiście sama miałam okazję degustować taki błyskawiczny wypiek z ciasta francuskiego i rzeczywiście było to warte uwagi. zachęciłam się do wypróbowania – żeby samej upiec
Magda, cieszę się, że masz podobne odczucia 🙂
Kiedyś piekliśmy coś podobnego, z tym że ciasto było dzielone na prostokąty i w środek nakładane potarte jabłka.
Ooooo, muszę spróbować takiej wersji 🙂
Wygląda pięknie!
Dziękuję 🙂
Taaak.. ciasto francuskie jest genialne, jeśli chodzi o błyskawiczne desery!
🙂 potwierdzam
Jedno z moich ulubionych
Wyborne:)
Zrobiłbym, gdyby to nie groziło pożarem;)
Ale super, uwielbiam takie ciasta 🙂
Wygląda zupełnie jak ciasto które mi babcia robiła jak byłam mała :O :*
Ale super, uwielbiam ciasta z jabłkami 😀
Bardzo się cieszę 🙂
sama przyjemność 😀
O tak!
kocham to !