Strona główna » Roladki z cukinii

Roladki z cukinii

by HAART
Roladki z cukinii

Roladki z cukinii serwowałam mojej rodzinie przez całe lato. Już dawno miałam pokazać ten przepis, ale przed każdą imprezą, na której je podawałam, brakowało czasu na zdjęcia. Cieszę się, że wreszcie się udało, ponieważ to ciekawy, atrakcyjny i prosty sposób na podanie cukinii.

Składniki

  • duża cukinia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • serek twarogowy np. Almette

Jak widać po liście składników, przepis nie jest skomplikowany. Skupia się na cukinii i to takiej prawdziwej, dużej, „działkowej” 🙂 Oczywiście podobnie możecie przygotować małe cukinie, tylko inaczej trzeba je pociąć, ale o tym w następnym punkcie.

Roladki z cukinii, krok po kroku

  • Dużą cukinię kroimy na cieniutkie plasterki. Moje miały ok. 2 mm grubości i były idealnie okrągłe. Co jeśli macie małą cukinię? Warzywa potnijcie wzdłuż do uzyskania cienkich pasków.
cukinia, krojenie w plastry
  • Plastry cukinii posypujemy solą i pieprzem, a następnie smarujemy oliwą.
  • Rozgrzewamy patelnię i układamy plasterki jeden obok drugiego. Idealna do tej operacji będzie patelnia grillowa, ale jeśli nie macie, spokojnie można wykorzystać standardową patelnię. Smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony.
  • Plasterki zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Na brzegu każdego plasterka układamy łyżkę serka twarogowego. Użyłam Almette z pomidorami, ale możecie położyć swój ulubiony serek.
  • Zawijamy plasterki w rulony i układamy na rukoli lub innej sałacie.
smarowanie serka pomidorowego po plastrach warzywa
roladki z cukinii, serek pomidorowy
roladki z cukinii, wegetariańska przystawka, przepis

Roladki gotowe! Zapewniam, że długo nie postoją na stole 🙂 Pięknie wyglądają i znikają w pierwszej kolejności. Pewnie zastanawiacie się z czym podawać roladki z cukinii? Moim zdaniem świetnie smakują ze świeżą rukolą i chrupiącą bagietką. To taki zestaw gwarantujący przyjemne doznania smakowe.

roladki z cukinii, wegetariańska przystawka na przyjęcie
roladki z cukinii na stole z innymi wegetariańskimi przekąskami, przepis

Sprawdź inne przepisy

Co polecam na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi? Tartaletki z ciasta francuskiego nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie wyglądają. Pasztet z cukinii można podawać zarówno na ciepło (jako danie główne) jak i na zimno (w formie przekąsek). Na deser koniecznie spróbujcie płatków owsianych z czekoladą. Prawdziwe niebo w gębie. Smacznego!

Pozdrawiam! Hania

5 1 głos
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x