Strona główna Kuchnia Roladki z cukinii

Roladki z cukinii

by HAART
Roladki z cukinii

Roladki z cukinii serwowałam przez całe lato. Już dawno miałam pokazać ten przepis, ale przed każdą imprezą, na której je podawałam, brakowało czasu na zdjęcia. Cieszę się, że wreszcie się udało, bo to ciekawy i prosty sposób na podanie cukinii.

Składniki

  • duża cukinia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • serek twarogowy np. Almette

Jak widać po liście składników, przepis nie jest skomplikowany. Skupia się na cukinii i to takiej prawdziwej, dużej, “działkowej” 🙂 Oczywiście podobnie możecie przygotować małe cukinie, tylko inaczej trzeba je pociąć, ale o tym w następnym punkcie.

Roladki z cukinii, krok po kroku

  • Dużą cukinię kroimy na cieniutkie plasterki. Moje miały ok. 2 mm grubości i były idealnie okrągłe. Co jeśli macie małą cukinię? Warzywa potnijcie wzdłuż do uzyskania cienkich pasków.
Duża zielona cukinia
  • Plastry cukinii posypujemy solą i pieprzem, a następnie smarujemy oliwą.
  • Rozgrzewamy patelnię i układamy plasterki jeden obok drugiego. Idealna do tej operacji będzie patelnia grillowa, ale jeśli nie macie, spokojnie można wykorzystać standardową patelnię. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
  • Plasterki zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Na brzegu każdego plasterka układamy łyżkę serka twarogowego. Użyłam Almette z pomidorami, ale możecie położyć swój ulubiony serek.
  • Zawijamy plasterki w rulony i układamy na rukoli lub innej sałacie.
Serek Almette do grillowanej cukinii
przystawki z cukinii

Roladki gotowe! Zapewniam, że długo nie postoją na stole 🙂 Pięknie wyglądają i znikają w pierwszej kolejności. Pewnie zastanawiacie się z czym podawać roladki z cukinii. Moim zdaniem świetnie smakują ze świeżą rukolą i chrupiąca bagietką.

roladki z cukinii
zawijasy z cukinii

Sprawdź inne przepisy

Co polecam na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi? Tartaletki z ciasta francuskiego nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie wyglądają. Pasztet z cukinii można podawać zarówno na ciepło (jako danie główne) jak i na zimno (w formie przekąsek). A na deser koniecznie spróbujcie płatki owsiane z czekoladą. Smacznego!

Sprawdź również...

avatar

Aby strona działała prawidłowo, w celu analizy ruchu oraz korzystania z narzędzi marketingowych wykorzystywane są pliki cookies. OK, rozumiem. Więcej...

haart hanna kozlowska popup facebook

HAART logotyp 370x102 - haart.pl blog diy zrób to sam

 

Lubisz DIY? Zostań ze mną na dłużej i obserwuj HAART na Facebook'u. Dołącz do ponad 13 835 fanów mojego bloga. Bądź na bieżąco, komentuj i dziel się swoimi pomysłami w grupie "Pokaż co potrafisz DIY z HAART". Serdecznie zapraszam!