Brownie z mąką kokosową to alternatywa klasycznego, amerykańskiego brownie. Jest gęste, mokre i bardzo smaczne. Przepis znalazłam na blogu Planeta smaku i zakochałam się bez reszty. Wprowadziłam minimalne zmiany, głównie w polewie i testowałam już kilka razy. Zawsze wychodzi i naprawdę każdy sobie poradzi z przygotowaniem. Na dowód przedstawiam relację z pieczenia w wykonaniu 10 letniego Szymona. Nie muszę dodawać, że jestem z niego bardzo dumna 🙂
Składniki
3 jajka
125 g masła (nieco więcej niż połowa kostki)
1/4 szklanki mleka
50 g mąki kokosowej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie brownie z mąką kokosową
Przygotuj mały garnek i rozpuść w nim masło. Ustaw niską temperaturę, aby masło powolutku się rozpuszczało. Na samym początku możesz dodać łyżkę mleka, aby masło miało miękkie lądowanie w garnku.
Do miski wbij 3 jajka i wymieszaj z mlekiem. Następnie powoli dodawaj rozpuszczone, ale wystudzone masło. Mieszaj wszystko przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce wymieszaj suche składniki czyli mąkę kokosową, kakao i cukier.
Do płynnych składników (masa z jajek, mleka i masła) wsypuj po 2-3 łyżki sypkich składników i mieszaj trzepaczką. Powstanie kakaowa, dość rzadka masa.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 170C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika na 30 minut. Ciasto jest niskie, ale możesz wybrać nieco mniejszą blaszkę, aby wyszło wyższe.
Polewa krok po kroku
Składniki
50 g masła
2 łyżki kakao
60 g cukru pudru
2 łyżki mleka
Wykonanie
Do garnka wklej mleko i postaw na niewielkim płomieniu. Dołóż masło i mieszając poczekaj aż się rozpuści. Następnie dodaj cukier puder i kakao. Mieszaj, aż znikną wszystkie grudki i masa będzie jednolita. Tak przygotowaną polewę wylej na przestudzone brownie.
Brownie jest pyszne!
Brownie z mąką kokosową jest soczyste, miękkie i bardzo, bardzo smaczne. Pieczenie zajmuje tylko 30 minut i nawet bez polewy jest pyszne. Aneta z Planety Smaku przygotowała świetny przepis! Dziękuję 🙂 Jeśli macie ochotę na inne ciasta, zajrzyjcie do przepisu na idealny biszkopt bez proszku do pieczenia i łatwe ciasto z gruszkami. Smacznego!
Pychotka….
🙂
Ajaj wygląda przepysznie! Będzie pieczone! Dzięki wielkie za inspirację 🙂
Smacznego!
Wyglada pysznie
Dziękuję 🙂 Jest pyszne.
Wygląda smacznie 🙂
Dziękujemy 🙂
Jakich proporcji użyć przy blaszce 33/22 lub 28/9 ?
Podane ilości będą pasować do blaszki 33×22 cm. Smacznego 🙂