Strona główna » Brownie z mąką kokosową

Brownie z mąką kokosową

by HAART
brownie z mąką kokosową

Brownie z mąką kokosową to alternatywa klasycznego, amerykańskiego brownie. Jest gęste, mokre i bardzo smaczne. Przepis znalazłam na blogu Planeta smaku i zakochałam się bez reszty. Wprowadziłam minimalne zmiany, głównie w polewie i testowałam już kilka razy. Zawsze wychodzi i naprawdę każdy sobie poradzi z przygotowaniem. Na dowód przedstawiam relację z pieczenia w wykonaniu 10 letniego Szymona. Nie muszę dodawać, że jestem z niego bardzo dumna 🙂

Składniki

składniki na brownie

3 jajka

125 g masła (nieco więcej niż połowa kostki)

1/4 szklanki mleka

50 g mąki kokosowej

2 łyżki kakao

1/2 szklanki cukru

Przygotowanie brownie z mąką kokosową

brownie z mąką kokosową

Przygotuj mały garnek i rozpuść w nim masło. Ustaw niską temperaturę, aby masło powolutku się rozpuszczało. Na samym początku możesz dodać łyżkę mleka, aby masło miało miękkie lądowanie w garnku.

Do miski wbij 3 jajka i wymieszaj z mlekiem. Następnie powoli dodawaj rozpuszczone, ale wystudzone masło. Mieszaj wszystko przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.

brownie

W drugiej misce wymieszaj suche składniki czyli mąkę kokosową, kakao i cukier.

brownie z mąką kokosową

Do płynnych składników (masa z jajek, mleka i masła) wsypuj po 2-3 łyżki sypkich składników i mieszaj trzepaczką. Powstanie kakaowa, dość rzadka masa.

ciasto brownie

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 170C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika na 30 minut. Ciasto jest niskie, ale możesz wybrać nieco mniejszą blaszkę, aby wyszło wyższe.

Polewa krok po kroku

Składniki

50 g masła

2 łyżki kakao

60 g cukru pudru

2 łyżki mleka

polewa na brownie
Wykonanie

Do garnka wklej mleko i postaw na niewielkim płomieniu. Dołóż masło i mieszając poczekaj aż się rozpuści. Następnie dodaj cukier puder i kakao. Mieszaj, aż znikną wszystkie grudki i masa będzie jednolita. Tak przygotowaną polewę wylej na przestudzone brownie.

polewa na brownie z mąką kokosową

Brownie jest pyszne!

Brownie z mąką kokosową jest soczyste, miękkie i bardzo, bardzo smaczne. Pieczenie zajmuje tylko 30 minut i nawet bez polewy jest pyszne. Aneta z Planety Smaku przygotowała świetny przepis! Dziękuję 🙂 Jeśli macie ochotę na inne ciasta, zajrzyjcie do przepisu na idealny biszkopt bez proszku do pieczenia i łatwe ciasto z gruszkami. Smacznego!

ciasto brownie
4.8 5 głosów
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
lila
lila
2 lat

Pychotka….

Gosia
2 lat

Ajaj wygląda przepysznie! Będzie pieczone! Dzięki wielkie za inspirację 🙂

malami
malami
2 lat

Wyglada pysznie

Kasia
Kasia
2 lat

Wygląda smacznie 🙂

Kinga
Kinga
7 miesiące

Jakich proporcji użyć przy blaszce 33/22 lub 28/9 ?

10
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x