Strona główna » Naleśniki z pieczarkami – prosty przepis

Naleśniki z pieczarkami – prosty przepis

by HAART
naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami to prosty i szybki pomysł na obiad. Do masy naleśnikowej dodaję koperek, aby nabrały wytrawnego smaku i świetnego wyglądu, a parmezan i natka pietruszki są wisienką na torcie.

Niby zwykłe danie, ale wystarczy ułożyć w eleganckim naczyniu i zapiec z parmezanem przez kilka minut, a wygląda świetnie, nawet na uroczystym obiedzie. Lubię ten przepis, bo całość mogę przygotować wcześniej, przed spotkaniem czy przyjęciem. W ostatnim momencie, tuż przed podaniem, wrzucam do piekarnika i po 5 minutach podaję. Idealna sytuacja!

Składniki naleśniki z koperkiem

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki koperku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Naleśniki krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka, sól, a następnie użyj miksera, aby wszystko dobrze wymieszać. Gdy masa będzie gładka dodaj olej i koperek, a następnie wymieszaj.

Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, a gdy spód będzie ścięty i rumiany przerzuć na drugą stronę.

naleśniki z koperkiem

Składniki farsz

  • 600 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju roślinnego

Farsz krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć na patelnie z łyżką oleju. Cebula powinna się zeszklić i wówczas dorzuć umyte i pokrojone w cienkie paski pieczarki. Smaż całość przez chwilę, najlepiej pod przykryciem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Smaż dalej często mieszając. Na koniec zdejmij patelnie z kuchenki, dodaj starty na tarce żółty ser i wymieszaj.

Naleśniki z pieczarkami – dodatkowe składniki

  • parmezan lub żółty ser
  • świeży koperek
naleśniki z koperkiem i pieczarkami

Farsz nałóż na połowę naleśnika, złóż na pół, a następnie jeszcze raz na pół. W ten sposób powstaną trójkąciki. Ilość farszu zależy od preferencji. Nie przepadam za dużą ilością farszu, więc nakładam po 2-3 łyżki, ale możesz położyć dużo więcej.

Złożone naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tartym parmezanem i włóż do piekarnika tuż przed podaniem. Wystarczy 5 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posyp koperkiem.

zapiekane naleśniki z farszem
farsz z pieczarek
pomysł na obiad

Wpis powstał przy współpracy z FAVI.pl

5 3 głosów
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Aleksandra
Aleksandra
1 rok

Bez takich naleśników nie ma u nas tygodnia. To jest obowiązkowe danie które życzą sobie domownicy 😀

2
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x